Naslovnica Istaknuto Otkriven uzrok pucanja mosta Počitelj! Poznato i kada će biti gotovi radovi

Otkriven uzrok pucanja mosta Počitelj! Poznato i kada će biti gotovi radovi

Autocesta će, kada bude u punoj funkciji, povezati Bosnu i Hercegovinu s Europom, učiniti Bosnu i Hercegovinu pristupačnijom, samim tim i privlačnijom i, naravno, ekonomski konkurentnijom zemljom.

 

 

U tijeku je sanacija najvećeg i najdužeg mosta na koridoru 5C. Na izuzetno zahtjevnom mostu preko Neretve u Počitelju prošle godine otkrivene su pukotine. No, kako piše HRT, otkrivene pukotine ne ugrožavaju stabilnost mosta.

– Tako je izvođač trenutno u fazi otklanjanja poteškoća na mostu Počitelj, koji bi s pristupnom cestom bio otvoren, odnosno pušten u promet u travnju, odnosno najkasnije do 1. svibnja ove godine, kaže Denis Lasić. , direktor JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Navodno su zbog postavljenih čeličnih sajli na zakrivljenom mostu nastale pukotine koje se mogu popraviti. Nastavlja se izgradnja autoceste u Hercegovini. U sljedeće tri godine očekuje se završetak svih radova i na ostalim dionicama.

Hercegovina, odnosno ovaj južni dio je zanemaren što se tiče same gradnje. Bit će to jedno veliko gradilište u nekih 35 do 40 km u sljedeće tri godine, dodaje Lasić.

Izgradnjom dionice Koridora 5C Hercegovina će biti bolje povezana s jadranskim lukama, Dalmacijom, prenosi Biznisinfo.

– Autocesta će, kada bude u punoj funkciji, povezati Bosnu i Hercegovinu s Europom, učinit će Bosnu i Hercegovinu pristupačnijom, samim tim i privlačnijom i, naravno, ekonomski konkurentnijom zemljom, kaže prof. dr.sc. sc. Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Srećom, most kod Počitelja nije znatno oštećen, što bi produžilo radove, tvrde građevinski stručnjaci s kojima su razgovarali novinari HRT-a. Završetak izgradnje kompletnog koridora 5C kroz BiH očekuje se početkom 2030. godine.

Hercegovački portal