Naslovnica Promo Obavljena “Priča o njoj” hercegovačkog franjevca Miljenka Stojića

Obavljena “Priča o njoj” hercegovačkog franjevca Miljenka Stojića

Iz tiska je izišla treća knjiga kratkih priča hercegovačkog franjevca, književnika i novinara Miljenka Stojića pod naslovom “Priča o njoj”.

 

 

Knjiga sadrži 12 kratkih priča: “Pivac”, “Profesor”, “Dragec, Mate, pravi…”, “Narodni neprijatelj u selu”, “Minobacačka priprava”, “Riki”, “Adresa”, “Maći”, “Ne će dvaput”, “Samo ja”, “U planini” i “Glasnije”. Priče oslikavaju hrvatsku zbilju zadnjih stotinjak godina, želju za slobodom, za vlastitom slobodnom zemljom.

Recenzent Zdravko Kordić ovako govori o ovoj knjizi. “Moram priznati da sam pjesnika Miljenka poznavao i kroz priče za djecu (npr. Računalko), ali ovu jednostavnost i jedinstvenost, a takovu dubinu i misaonost do sada nisam sreo kod Miljenka. Ove su me priče dirnule i dodirnule, ne samo u srce već su me intelektualno i spiritualno jednostavno ostavile nemirnim – uz/nemirenim.” Recenzent Mate Kovačević, pak, o knjizi piše ovako. “Stojićeve su priče ispredene na standardnom hrvatskom jeziku, a u karakterizaciji i oslikavanju pojedinih likova rabi dijalekt, što pričama uz bogat kolorit daje i svojevrsnu uvjerljivost, a na određen način locira i životni prostor glavnih junaka svojih priča. Ove tople ljudske priče, kao kapi dobrote, blagotvorno djeluju na um i svako dobronamjerno srce, a u hrvatsku književnost bacaju stojićevske “snopove zlatne svjetlosti”.”

Ovo djelo izišlo je u nakladi Ogranaka Matice hrvatske u Čitluku i Opuzenu, koje zastupaju Andrija Stojić i Miroslav Vidović. Knjigu je uredio Ljubo Krmek, a lekturu i korekturu potpisuje Zdenka Leženić. Za tisak je zaslužna tiskara FRAM-ZIRAL iz Mostara.

Miljenko Stojić piše pjesme, oglede, djela za djecu, kratke priče, aforizme, književnu kritiku, stručne i novinarske članke, uređuje knjige te prevodi. Zastupljen je u mnogobrojnim antologijama te prevođen, a o njegovu životu i radu govori portal miljenko.info.

Piše: Lucijana Kožul

Hercegovački portal