Naslovnica Život Srce zemlje knjiga koja govori o pogromu Hrvata srednje Bosne

Srce zemlje knjiga koja govori o pogromu Hrvata srednje Bosne

Predstavljena knjiga Srce zemlje koja govori o pogromu Hrvata srednje Bosne.

 

Knjiga Srce zemlje spisateljice i novinarke Glorije Lujanović sa zagrebačkom adresom koja govori o pogronu Hrvata središnje Bosne u ratu 1990-tih predstavljena je u srijedu u Mostaru.

Lujanović koja je rođena 1993. u jeku najžešćeg hrvatsko-bošnjačkoga rata u središnjoj Bosni, kroz stihove pjesama, svjedočanstva žrtava, opise događaja i mjesta stradanja progovara o tragičnim zbivanjima u malenoj hrvatskoj enklavi koja je mjesecima bila u potpunom okruženju.

Intimnom esejističko-poetskom posvetom žrtvama i preživjelima, dala je glas onima koji su zaboravljeni i prešućeni od svih.

“Hrvatima Lašvanske doline i središnje Bosne tijekom rata dogodio se pogrom. Književnost mi je došla kao prostor slobode. Bez obzira što su u Haagu i pred domaćim sudovima brojni zločini nad Hrvatima ostali bez presuda ostaju književna djela koja o tome svjedoče”, rekla je Lujanović.

U knjizi progovaraju Anica Jurić iz Kaknja i Serafina Lauš iz Travnika kojima su pripadnici bošnjačke Armije BiH ubili po trojicu sinova i muževe, ali i obitelji osmero ubijene hrvatske djece u Vitezu.  Za te slučajeve ratnih zločina, kao i niz drugih poput strijeljanja zarobljenih Hrvata u mjestu Bikošima kod Travnika koje su izveli strani ratnici mudžahedini, još nitko nije kazneno odgovarao, prenosi RTV HB.

Sveučilišni profesor i književnik Miroslav Palameta ocijenio je da ciklus pjesama objavljenih u Srcu zemlje predstavljaju jedne od ‘najekspresivnija pjesničkih ostvarenja posljednjeg rata’.

Dodao je kako je mlada autorica uspjela sve ‘potresti i protresti’ te da za svoj prvijenac lirsku novelu Otac zaslužuje ozbiljno književno priznanje.

O stradanjima Hrvata u Srednjoj Bosni u ratovima devedesetih Gloria Lujanović pisala je još kao mlada novinarka zbog čega je dobivala i prijetnje smrću nakon čega se iz BiH preselila u Hrvatsku.

Po podacima predstavljenima u knjizi, tijekom hrvatsko-bošnjačkoga rata iz Srednje Bosne protjerano je oko 110.000 Hrvata, opljačkano i spaljeno gotovo 12.000 hrvatskih kuća, devastirano je i uništeno 67 crkava, 74 katoličke kapele. Ubijeno je 121 dijete.

Knjiga Srce zemlje izašla je u izdanju nakladničke kuće Ocean Zemlja, a suizdavač je Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH dr. Dragan Čović nazočio je na promociji knjige „Srce zemlje“ autorice Glorije Lujanović, koja se održala večeras u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

Osim autorice, knjigu je predstavljao i prof. dr. sc. Miroslav Palameta, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Dražen Barbarić i ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, a moderatorica je dr. sc Anita Milićević.

Sama knjiga predstavlja intimnu ispovijest o stradanjima hrvatskog naroda u Srednjoj Bosni.

„Srce zemlje“ svjedočanstvo je autoričinog istraživanja te rezultat predanog, iscrpnog i dugotrajnog bavljenja ratnim stradanjima i  zločinima kojem je hrvatski narod bio izložen tijekom ratnih godina.

Hercegovački portal