Naslovnica Društvo Čapljina: Održan okrugli stol na temu “Zaustavimo prosjačenje”

Čapljina: Održan okrugli stol na temu “Zaustavimo prosjačenje”

Danas, u hotelu ”President” održan je okrugli stol pod nazivom “Zaustavimo prosjačenje”, u organizaciji Crvenog križa Grada Čapljine, a u sklopu Javnog poziva Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

 

 

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici različitih institucija, uključujući lokalne vlasti, policijske snage, socijalne službe te nevladine organizacije koje se bave problemima siromaštva i socijalne isključenosti.

Svi smo svjesni da je prosjačenje veliki problem u našem gradu, pa je tako i prepoznata potreba za širom javnom raspravom i suradnjom kako bi se pronašla dugoročna rješenja za sprječavanje prosjačenja.

Cilj sastanka je da stručnjaci i donositelji odluka zajedno dođu do strategija za borbu protiv prosjačenja.

“Vrijeme je da se otvori neka diskusija na temu Roma jer se u našem gradu nalaze na svakom koraku, a tu imamo i onih koji dolaze iz Mostara koji budu tu neko vrijeme, a onda odlaze natrag svojim ’poslodavcima‘ sa zaradom od tog vikenda. Potrebno je više se povezati sa policijom i ostalim organizacijama kako bi suradnja bila što jača.” , istaknula je Ivana Jurić, socijalna radnica Centra za socijalni rad Čapljina, Đaka city.

Organizatori okruglog stola se nadaju da će se iz ovoga razviti neka rješenja koja će doprinijeti smanjenju prosjačenja u lokalnoj zajednici, a zaključke s okruglog stola će predati lokalnoj zajednici.

Apeliraju se građani da prijave prosjačenja MUP-u ili Centru za socijalnu skrb, na uključivanje i pomoć humanitarnim organizacijama i udrugama, na usmjeravanje osoba, kojima je potrebna pomoć, organizacijama i udrugama koji im mogu pomoći u njihovim situacijama zbog kojih pristupaju prosjačenju.

Hercegovački portal