Naslovnica Politika Srbi odbijaju poslušnost Miloradu Dodiku

Srbi odbijaju poslušnost Miloradu Dodiku

Sve stranke koje sada čine vladajuću koaliciju u BiH nezadovoljne su sastavom SIP-a jer smatraju da su ljudi koji su u njega imenovani bliski političkim strankama koje su sada u opoziciji, ali ih nikako ne mogu zamijeniti. 

 

 

Dva srpska člana Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) odbila su zahtjev vlasti Republike Srpske da podnesu ostavke na dužnost kako bi se to tijelo delegitimiziralo, a ovlasti za provedbu predstojećih izbora prenijele na povjerenstva na entitetskoj razini.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik najavio je da će u znak protivljenja nametanju izmjena izbornog zakona BiH, koje je tražio visoki predstavnik Christian Schmidt, RS do 20. travnja donijeti vlastiti izborni zakon i, kršeći Ustav BiH, i izbornog zakona, održat će lokalne izbore koji su planirani za listopad.

“Neću dati ostavku”

Vlada RS je prošlog tjedna pozvala dvojicu Srba koji su članovi SAP-a da podnesu ostavke, no Ljubiša Kalaba i Vanja Bjelica Prutina u ponedjeljak su rekli da to neće učiniti, odbijajući poslušati Dodika i sudjelovati u provedbi njegovog plan.

“Neću podnijeti ostavku”, kratko je rekao Kalaba, a prenosi Oslobođenje, dodavši da nema namjeru komentirati ono što političari govore, prenosi Hina.

Njegov kolega Bjelica Prutina podsjetio je da su prava i obveze pripadnika SIP-a propisana Izbornim zakonom BiH i ne mogu se dovoditi u pitanje odlukama koje se donose na razini entiteta.

“Ovakav zahtjev smatram nezakonitim u pravnom smislu, au političkom smislu svojevrsnim pritiskom na neovisan i nepristran rad člana SIP-a BiH”, kazala je Bjelica Prutina.

Dva srpska člana SIP-a iznijela su svoje stavove nakon što je ranije tijekom dana zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Dodikov bliski suradnik Staša Košarac ultimativno pozvao sve Srbe koji rade u tijelima za provedbu izbora. u Bosni i Hercegovini da podnesu ostavke i time pokažu “domoljubni stav prema RS”.

Nezadovoljstvo u vladajućim strankama

Članove SIP-a bira Zastupnički dom Parlamenta BiH i samo ih on može zamijeniti, no visoki predstavnik Schmidt je svojim izmjenama Izbornog zakona BiH nametnuo i odredbu koja praktički štiti položaj sadašnjih članova Državnog izbornog povjerenstva do isteka redovitih sedmogodišnjih mandata 2027. godine.

Lokalni izbori u BiH trebali bi se održati 6. listopada.

Hercegovački portal