Naslovnica Društvo Mostar: Sve je spremno za 25. jubilarni Međunarodni sajam gospodarstva

Mostar: Sve je spremno za 25. jubilarni Međunarodni sajam gospodarstva

Još je samo nekoliko dana ostalo do početka jubilarnog, 25. Međunarodnog sajma gospodarstva 2024. Na sajmu se užurbano privode kraju radovi uređenja štandova i paviljona za doček brojnih izaslanstava koja će nazočiti svečanosti otvaranja u utorak, 16. travnja, piše Večernji list BiH.

 

 

– Stigli smo 2. travnja i radimo na postavljanju štandova. Sve ide kako smo planirali, ovo nam je već dvadeseti put da dolazimo u Mostar postavljati štandove, tako da smo uhodani u ovom poslu – kazao nam je majstor za štandove Nenad iz Orahovice. Iako se štandovi u paviljonima tek montiraju i slažu kao lego-kockice, vidljivo je kako su u odnosu na prethodna izdanja znatno kvalitetniji, glamurozniji i ljepši. Očito je kako je kod izlagača prisutan određen natjecateljski duh i ne žali se odriješiti vrećica kako bi štand bi što bolji. Svi se na ovom sajmu žele predstaviti u najboljem mogućem izdanju.

U Upravi Sajma zatekli smo također živo ozračje. Telefoni ne prestaju zvoniti, jedni traže štandove, drugi akreditacije i pozivnice – kažu nam vrijedne zaposlenice Sajma. Naravno, sve se odvija pod budnim oko direktorice Mostarskog sajma Dalfine Bošnjak, koja je na čelu ove najznačajnije gospodarske manifestacije u BiH više od 20 godina. – Zadovoljni smo, ove smo godine imali popunjene kapacitete dva mjeseca ranije, tako da imamo laganu situaciju i bez stresa se možemo posvetiti protokolu te dočeku izaslanstava u utorak na svečanosti otvaranja sajma – kazala nam je Bošnjak.

Prema najavi, očekuje se kako će Mostarski sajam otvoriti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Iako su sutradan izbori u Hrvatskoj, Plenković će ipak stići u Mostar, a potvrdio je to na nedavno održanoj konferenciji za novinare u Mostaru veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić. Hrvatska je zemlja partner ovogodišnjeg sajma. S druge strane, u sklopu sajma bit će organiziran i promotivni let na liniji Beograd – Mostar kojim će u Zračnu luku Mostar sletjeti visoko izaslanstvo Republike Srbije predvođeno predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji bi također trebao nazočiti otvaranju Međunarodnog sajma u Mostaru.

Svečanost otvaranja izravno će prenositi javni servis BHRT, a lijepu sliku iz Mostara poslat će više do 200 akreditiranih novinara koji će pratiti zbivanja na sajmu. Inače, u dva velika moderno uređena zatvorena paviljona te na vanjskom dijelu, ukupne sajamske površine veće od 30.000 četvornih metara, bit će predstavljeno oko 800 izlagača iz tridesetak zemalja. Uz izložbeni dio, Sajam je pripremio raznolik i edukativan konferencijski program koji mu daje dodatnu dimenziju. Bit će organizirani susreti gospodarstvenika te brojne konferencije u organizaciji Gospodarske komore Federacije BiH, Sveučilišta u Mostaru, FIPA-e, Vanjskotrgovinske komore BiH.

U konferencijskom dijelu teme su uglavnom vezane uz europsku perspektivu BiH, poput konferencije “EU – perspektive za BiH i iskustva RH”, a bit će podijeljena u tri panela. Prvi panel predstavlja prednosti ulaska Hrvatske u EU i što očekuje BiH, drugi internacionalizaciju i prekograničnu suradnju, a treći održivo poslovanje – prilike za pozitivne promjene. Na njima će sudjelovati mnogi gospodarstvenici iz BiH i Republike Hrvatske.

Grad na Neretvi će od 16. do 20. travnja uistinu postati gospodarsko, turističko te kulturno središte, a tijekom pet dana trajanja sajma moći ćete uživati u brojnim zabavnim aktivnostima koje su organizatori pripremili za ovaj jubilej. I svi ljubitelji mode imat će priliku pogledati zanimljive modne revije s potpisom domaćih dizajnera, a modele će nositi polaznice tečaja Ozz modelinga. Da ozračje bude na razini, pobrinut će se DJ Bosque.

Ponešto za svakoga

U srijedu, 17. travnja, na glavnoj pozornici vidjet ćemo i zanimljive frizure Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica te plesne revije domaćih plesnih klubova, koje su na rasporedu u petak od 15 sati. Prvi put ove godine na glavnoj pozornici sajam će ugostiti i Dominika Udženiju koji će voditi prvi sajamski kviz.

Ove se godine prvi put u suradnji s Udrugom Blaž organiziraju zanimljive radionice poznatog sommeliera Tome Jakopovića, s kojim će posjetitelji moći kušati najfinija domaća vina te autohtone sireve, poput livanjskog, ramskog sira, a priče će biti i o projektu vinske ceste.

Nagrade za najuspješnije izlagače na sajmu, kao i najuspješnije vinare bit će dodijeljene na svečanosti u petak, 19. travnja, na kojoj će se za dobar glazbeni štimung pobrinuti violinistica Nikolina Pandža. Subota je rezervirana za veliki makeover spektakl i ritmove zumbe. – U svakom slučaju, na sajmu će svatko pronaći nešto za sebe, dođite i uvjerite se – pozivaju organizatori.

I na kraju, što se tiče ulaznica za sajam, one se mogu kupiti na samom ulazu u sajamski prostor. Cijena ulaznice za jednokratni posjet je 5 KM po osobi i 5 KM za automobil. Organizirane skupine imaju popust: 20% za skupine od 20 do 50 osoba te 50% za skupine od 50 osoba.

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru ima modernu infrastrukturu, čine ga dva zatvorena paviljona i veliki parkirališni prostor veći od 3000 četvornih metara, što zadovoljava sve potrebe.

Hercegovački portal