Naslovnica Najave Trusina: 31. godišnjica zločina tzv. Armije RBiH nad Hrvatima Konjica

Trusina: 31. godišnjica zločina tzv. Armije RBiH nad Hrvatima Konjica

Polaganjem vijenaca i molitvom danas će se u selu Trusina kod Konjica obilježiti 31. godišnjica zločina nad Hrvatima tog kraja, a kojeg su 1993. godine počinili pripadnici tzv. Armije RBiH.

 

Zločin se dogodio u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene “Zulfikar”, kada su ubili 22 Hrvata, od čega 18 civila, te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Ubijeni su bili starci, žene, djeca, bili su nenaoružani, nezaštićeni, nesposobni braniti se i nije bilo nikakvog razloga da ih se ubije. Isto tako, i zarobljeni, razoružani vojnici su pobijeni, što je veliko zlo.

Ovakve događaje moramo obilježavati i da bismo osvijestili da zlo nikada ne spava.

Sud BiH je zbog zločina u Trusini dosad pravomoćno osudio bivše pripadnike tzv. Armije BiH Edina Džeku, i to na 13 godina zatvora, dok je Rasema Handanović temeljem sporazuma o priznanju krivnje osuđena na pet i pol godina zatvora. Na 15 godina zatvora osuđen je Nihad Bojadžić, Nedžad Hodžić dobio je 12 godina, a Mensur Memić deset godina zatvora.

Nalogodavci se i danas šetaju na slobodi

Inače, Konjic je jedna od općina koju su muslimanske snage gotovo potpuno etnički očistile od Hrvata.

U općini Konjic je, po popisu stanovništva 1991., živjelo 11513 Hrvata i činili su 26,23% ukupnog stanovništva. Na osnovu rezultata popisa iz 2013., a koji se podudaraju sa podacima sa kojima raspolaže Biskupska konferencija, broj Hrvata u Konjicu danas je tek 1553 osobe, što čini tek oko 5% od ukupnog stanovništva i u kontinuiranom je opadanju.

Hrvati su u Konjicu i okolici sustavno protjerivani ubijanjem zarobljenika civila, djece i pripadnika HVO-a: u Gostovićima, Orlištu, Bušćaku, Vrci, Radešini, Dubravici, Podhumu, Zaslivlju, Orahovici i dr.

Osim toga, Bošnjaci/Muslimani su za vrijeme rata imali dobro organizirane akcije odvođenja Hrvata u logore poput onih koji su bili locirani u dvorani u Konjicu, u kavani Studenac u Pokojištima, u O.Š. Maksima Kujunždića Čelebići, O.Š. Podorašac, O.Š. Spiljani i druge. Najveći zločini su se dogodili u Trusini gdje je ubijeno 22 ljudi, od kojih 18 civila, te u Klisu, gdje su tzv. Armija BiH i mudžahedini ubili 86 Hrvata. Samo u Klisu je, po popisu iz 1991., prije rata živjelo, 3962 Hrvata, danas ih nema niti stotinu i uglavnom su starije dobi.

Proces protjerivanja je nastavljen i godinama nakon rata sustavnim onemogućavanjem povratka ubojstvima Hrvata, poput onoga obitelji Anđelić na Badnjak 2002. godine, te pljačkanjem, uništavanjem imovine i vjerskih objekata Hrvata.

Piše: Hrvati Herceg-Bosne

Hercegovački portal