Naslovnica Društvo In memoriam: 26 godina od smrti Gojka Šuška ratnog ministra obrane

In memoriam: 26 godina od smrti Gojka Šuška ratnog ministra obrane

Gojko Šušak je rođen u Širokom Brijegu, 16. ožujka 1945. godine, a preminuo je u Zagrebu, 3. svibnja 1998. nakon teške bolesti. U svoje 53 godine života ostavio je neizbrisive tragove u temeljito ispisanoj povijesti hrvatskog naroda diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine iz koje je ponikao, ali i regije.

 

Bio je hrvatski političar i ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998. godine, te jedan od najbližih suradnika predsjednika Franje Tuđmana. Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske.

Njegovo kratko izvješće “Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata. Postao je sinonim za uspješne operacije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Nije bio osobito rječit, a njegovi vojnici će ga osobito pamtiti po kratkome “raportu” podnesenom predsjedniku Franji Tuđmanu nakon oslobađanja Knina: “Zapovijed izvršena”.

Iako je bio bez ikakvog formalnog vojnog znanja, a nije čak ni služio JNA jer je pobjegao iz Jugoslavije, prometnuo se u najuspješnijeg ministra obrane zahvaljujući čemu su Sjedinjene Američke Države, a napose ministar obrane William Perry, Hrvatsku smatrali ključnim saveznikom za područje bivše Jugoslavije za okončanje ratova.

Oko njegova upravljanja Ministarstvom obrane, sudjelovanja u politici, bio je hvaljen, ali i osporavan. Svojedobno su ga doživljavali najmoćnijim čovjekom u Hrvatskoj.

Rođeni Širokobriježanin do kraja je bio odan rodnoj grudi, ali je u djelo provodio i teške zadaće predsjednika Tuđmana kao što je bilo uvjeriti tadašnje vodstvo da ugasi Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu i uspostavi Federaciju BiH, a poslije i prihvati Daytonski sporazum.

Svoj posljednji javni govor održao je upravo na 4. općem saboru HDZ-a u veljači 1998. Tada je govorio o potrebi poštovanja prava zaštite hrvatske manjine u drugim državama ističući posebice Bosnu i Hercegovinu i tvrdeći: “Bez toga nema mira, stabilnosti i međusobnog povjerenja.”

U središtu Širokog Brijega, 31. svibnja 2008. godine, otkriven je spomenik Gojku Šušku koji se nalazi na trgu koji nosi njegovo ime.

Stipe Mesić jednom je na televiziji kazao kako Hercegovce treba naučiti loviti ribu (a ne im je davati), a nedugo zatim Hercegovci su u Čapljini organizirali Svjetsko prvenstvo u ribolovu! No Mesić je na televiziji kazao i to kako on ne može imati ništa protiv Hercegovaca jer je otac njegova unuka Hercegovac.

Krenuli su i neukusni, neprimjereni vicevi na račun Hercegovaca, a Gojko Šušak je uzvratio: “Nikada nećete moći mrziti Hercegovce onoliko koliko Hercegovci vole Hrvatsku!” Znakovito je to da nijedan od brojnih stereotipa i predrasuda o Hercegovcima nije imao neko značajnije logično uporište.

Sv. Misa zadušnica biti će 3. svibnja 2024., PETAK u 18 sati u Grkvi Bezgrješnog Začeća blažene Djevice Marije Franjevačkog samostana u Dubravi -Zagreb

Počivao u miru Božjem.

Hercegovački portal