Naslovnica Promo Široki Brijeg: Obilježena godišnjica smrti ratnog ministra Gojka Šuška

Široki Brijeg: Obilježena godišnjica smrti ratnog ministra Gojka Šuška

U Širokom Brijegu obilježena godišnjica smrti ratnog ministra Gojka Šuška.

 

 

Gojko Šušak, ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998. godine, bio je jedan od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Povodom godišnjice smrti zapaljene su svijeće pored spomenika u znak sjećanja na našeg Širokobriježanina.

U izaslanstvima su bili predstavnici Grada Širokog Brijeg na čelu s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, predstavnici Vlade ŽZH predvođeni predsjednikom Predragom Čovićem, kao i predstavnici širokobrijeških braniteljskih udruga.

U središtu Širokog Brijega, 31. svibnja 2008. otkriven je spomenik Gojku Šušku ministru obrane Republike Hrvatske, te i trg na kojem je postavljen spomenik nosi ime pokojnog ministra.

Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske.

Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Nakon povratka iz iseljeništva 1990. godine dužnost Ministra obrane obnašao je u svim hrvatskim vladama od 1991. do 1998. godine. Ministar Šušak je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. Posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske.

Hercegovački portal