Naslovnica Zanimljivosti U promet se pušta 11 kilometara autoceste u Hercegovini

U promet se pušta 11 kilometara autoceste u Hercegovini

Do početka ljetne sezone u promet se pušta 11 kilometara autoceste u Hercegovini.

 

 

Paralelno sa završnim radovima, u tijeku je i procedura tehničkog prijema i uporabne dozvole.

Do početka ljetne sezone bit će završen kolosalni most Počitelj, kao i cijela poddionica Počitelj – Zvirovići na autocesti koridora 5C.

Kako je potvrdio Denis Lasić, v.d. direktora JP “Autoceste FBiH“, cilj je da ovaj projekt bude završen do 20. lipnja.

On je imao sastanak s izvođačem, kako bi se detaljnije informirao o završnim radovima koji se odnose na postavljanje završnog sloja asfalta, hidroizolacije te sigurnosne ograde.

Paralelno sa završnim radovima, u tijeku je i procedura tehničkog prijema i uporabne dozvole.

Cilj je, rečeno je, staviti cijelu poddionicu u funkciju, odnosno u promet pustiti nešto više od 11 kilometara autoceste na koridoru 5C. Time će biti kraći put do mora.

Ova poddionica dio je dionice Počitelj – Bijača, a u konačnici će biti povezana s Graničnim prijelazom Bijača. Po okončanju radova, napokon će u funkciju biti stavljena i poddionica Buna – Počitelj u dužini od 7,2 kilometra. Završena je sredinom 2021. godine, ali zbog kašnjenja radova na poddionici Počitelj – Zvirovići, praktično, taj dio ceste nije vodio nigdje.

Tako će most Počitelj biti u funkciji s više od dvije godine zakašnjenja, što je rezultiralo i naplatom penala izvođačima radova azerbajdžansko-kineskom konzorciju Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited i Powerchina Roadbridge Group.

Uz to, izvođač radova snosit će i sve troškove otklanjanja napuknuća na jednom od spojeva mosta, koja su uočena koncem prošlog ljeta. Te nepravilnosti su uspješno sanirane.

Investitor je, također, zbog kašnjenja radova aktivirao mehanizam naplate penala i na samoj poddionici. Na tom dijelu autoceste je urađen tunel Počitelj, a uz njega i jedan lažni, odnosno umjetni, tri vijadukta dužine 250 metara, jedan naputnjak, pet potputnjaka i naplatne kućice.

Most Počitelj slovi kao jedan od najviših u regiji. Najviši stup od njih ukupno šest visok je 97 metara, a dužina mosta je gotovo kilometar.

Hercegovački portal