Naslovnica Istaknuto Isplati li se raditi sezonu? Sobarica ima 840 eura, a konobar 850...

Isplati li se raditi sezonu? Sobarica ima 840 eura, a konobar 850 eura

Svi ugostitelji u Hrvatskoj obvezni su povećanje plaća zaposlenim radnicima isplatiti s plaćom za svibanj 2024. godine. Za najniža radna mjesta to povećanje iznosi 20 posto!

 

 

Ova obveza proizlazi iz Odluke ministra rada RH, kojom je proširena primjena Kolektivnog ugovora, a gdje osnovna plaća ovisi o složenosti poslova u ugostiteljstvu u četiri skupine: za jednostavne poslove poput sobarica, najnižu plaću, a za rad u ugostiteljstvu, odnosno za poslove sobarice, najnižu plaću za rad u ugostiteljstvu. bruto plaća je povećana na 840 eura bruto, za manje zahtjevne poslove pomoćnih konobara, kuhara, slastičara i drugih najniža plaća iznosi 850 eura bruto, za zahtjevnije poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara sada iznosi 880 eura bruto, a za vrlo zahtjevne poslove npr. kao kuhar specijalist i drugi slični specijalistički poslovi 980 eura bruto.

Riječ je o minimalnim plaćama, ali poslodavci na razini poduzeća mogu odrediti i veće iznose. Uz osnovnu plaću, radnik ima pravo na dodatak u iznosu od 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, pravo na 50 posto uvećanja plaće za sate rada nedjeljom i blagdanom, 30 posto uvećanja za sate rada nedjeljom i blagdanom. noćni rad, te 50 posto više za prekovremeni rad.

Isplate plaća i naknada nadzire Državni inspektorat Hrvatske, piše Dubrovački vjesnik.

Hercegovački portal