Naslovnica Promo Imoćani prvi u svijetu podigli spomenik Mercedesu

Imoćani prvi u svijetu podigli spomenik Mercedesu

Grandiozni spomenik Mercedesa u prirodnoj veličini krasit će Trg imotskih iseljenika u čast i slavu gastarbajterima koji su trbuhom za kruhom otišli u Njemačku te se upravo Mercedesom 115 vraćali kućama u Imotski.

 

Još samo par sati dijeli nas od jedinstvenog događaja u svijetu a koji će se dogoditi upravo u gradu Mercedesa, Imotskom.

Na sjevernoistočnom izlazu iz grada Imotskog, nasuprot prodajnog centra, točno u podne svečano će biti otkriven spomenik imotskim iseljenicima, piše Dalmacija danas.

Spomenik popularnoj 115-tici “Miniki”, Mercedesu koju su vozili brojni imotski gastarbajteri i automobilu koji nikad nije ‘izdao i nikada neće’, prema riječima glavnog i odgovornog za cijeli ovaj projekt, Ivana Topić Note.

Podsjetimo, ovaj spomenik Mercedesu podigli su u znak zahvalnosti svim onima koji su trbuhom za kruhom otišli iz Imotskog,a koji su se nakon mukotrpnog rada i žuljavih ruhu vraćali iz Njemačke s Minikom u svoje domove,svojim najmilijima.

Na Trgu imotskih iseljenika danas točno u podne otkrit će se ovaj jedinstveni spomenik,a sve će upriličiti i nastupi Mandoline Imota, HPO Gradska glazba Imotski i kulturnih društava.

Otkriva nam Nota da se očekuje više tisuća posjetitelja, dolazak važnih osoba iz javnog života, diplomata, pa čak dolazak i bivše njemačke kancelarke Angele Merkel.

U sklopu programa najavljena je izložba automobila, naravno Mercedesa, a na kojoj bi se od Maybacha i ostalih mogao naći i najnoviji model E klase.

Napomenimo i to da će od 11:30 do 13:30 sari vladat posebna regulacija prometa tom dionicom.

Što je Imoćanin bez Mecedesa?

„Pa mogu vam reći – ništa. Težak je život bez Mercedesa! Ja uvijek kažem ‘Ako jedan mlad momak vozi neko drugo auto, ima određenu poteškoću’. Mi smo ovdje plemenski narod, ja po izgledu znam odakle je ko, ko je ko, a po imenu ne triban ni govorit da san upućen u to sve. Jadan ti je on bez Mercedesa. Tu svi sugeriramo livo, desno, svako njemačko auto valja, ali ja ne prihvaćam nikoje drugo osim Mercedesa pa me zovu, prite mi, ali daleko im kuća od moje“, smije se Nota.

„Imoćanin ne može biti bez Mercedesa jer imaš sportski tip, imaš limuzina, teretnih, kamiona, radnih auta.“

A Imoćanke?

„A naše Imoćanke“, oteže i slatko se smije. „Za njih ćemo napraviti sve. Moje dvi ćere su se udale i obe su dobile old timer Mercedesa, to je jedan od najljepših poklona i to će trajat dovijeka!“

Kako je sve započelo?

Ideja se rodila prije par godina, korona je stopirala sve, ali onda je došlo vrijeme da se sve praši punom parom, do današnjeg dana. U istočnome dijelu grada, mjestu Rebići, u kamenoklesarskoj radionici skrivenoj od pogleda svakojakog znatiželjnika, po uzoru na maketu koju je izradio naš vrhunski meštar od kamena Mislav Rebić, iz kamena se radio dio po dio Mercedes 115-ice, legendarne Minike. Jedan od najkvalitetnijih i najpouzdanijih automobila ikada, iznimno skupocjen 1974. godine bio je najprodavaniji automobil na zapadnonjemačkom tržištu. Jednostavno neuništiv. Mercedes 115, upravo onaj kojega i dan danas posjeduje dobar dio Imoćana

Hercegovački portal