Naslovnica Društvo Zašto je Milorad Dodik ukinuo Dan Republike Srpske?

Zašto je Milorad Dodik ukinuo Dan Republike Srpske?

Još prije nekoliko mjeseci, točnije 3. siječnja ove godine, tvrdio je da nema te sile koja bi ga natjerala da odustane od 9. siječnja.

 

 

Milorad Dodik odustao je od obilježavanja 9. siječnja kao “Dana Republike Srpske”, čime je de facto potvrdio da će u potpunosti poštivati ​​odluke Ustavnog suda BiH kojima je taj datum označen kao dan ove bh. . entiteta, proglasio neustavnim aktom.

– Nastavit ćemo obilježavati 9. siječnja, kao dan nastanka RS-a, u paketu događaja koji ćemo osmisliti u budućnosti, kazao je.

Ispunjena presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Dodik je na ovaj način odlučio u potpunosti ispoštovati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na 9. siječnja, a njegova priča da će se tog datuma slaviti “dan stvaranja RS” samo je pokazati za javnost.

Najavom da definitivno odustaje od 9. siječnja kao Dana RS-a, Milorad Dodik potvrdio je kako uopće nije imun na pritiske, koliko god se trudio pokazati suprotno, kao što je neizravno priznao i da se boji novih optužnica i sudskih procesa, te da je američka “crna lista”, na kojoj se našao zajedno s članovima najuže obitelji i najbližim političkim suradnicima, ozbiljno uzdrmana.

Prije samo nekoliko mjeseci, točnije 3. siječnja ove godine, tvrdio je da nema te sile koja bi ga natjerala da odustane od 9. siječnja.

– Odustati tog dana je isto što i odreći se sebe, svoje povijesti, pogaziti sve, prihvatiti da si spreman slušati diktate muslimana i stranaca i tako mijenjati svoj karakter i identitet, a to nije moguće, rekao je tada Dodik.

Odustajanje od 9. siječnja kao Dana RS-a najavili su iz Rusije, dan prije skupa u Beogradu nazvanog “Svesrpski sabor”, nastojeći svoju poruku učiniti što vjerodostojnijom.
Budimirovo sufliranje

– Smatramo da je dugoročno vrlo važno za srpski narod i njegovo postojanje i povezivanje da RS prihvati, mi smo to prihvatili, da 14. veljače (na poticaj ministra Željka Budimira pogodi točan datum), 15. veljače bude Dan RS, kao i Dan Srbije. Taj dan ćemo cjelovito obilježiti, rekao je Dodik.

Sretenje je Dan državnosti Srbije koji se obilježava 15. i 16. veljače. Ustanovljen je u znak sjećanja na dan dizanja Prvog srpskog ustanka protiv Otomanskog carstva na orašačkoj skupštini 1804. godine, a slavi se kao Dan Ustava Srbije, jer je prvi Ustav tadašnje Kneževine Srbije potvrđena je na Sretenje 1835. u Kragujevcu.

Dodik se poziva na povijest i uspoređuje Prvi srpski ustanak 1804. pod Karađorđevim vodstvom s Mašićevom bunom 1806., prvom srpskom pobunom protiv Osmanlija u tadašnjem Bosanskom pašaluku, koja se dogodila u Potkozarju, iako Dodik inzistira da je dogodila u njegovom Lijevče polju.

Kako bi prikrio odustajanje od 9. siječnja kao “dana RS-a”, što je ranije isticao kao nemoguće, sve je zamaglio pričom o daljnjem zbližavanju sa Srbijom, čiji će dio, kako kaže, postati i Republika Srpska. jednog dana. Dodik je potpuno svjestan da to nije moguće, da su Daytonski sporazum i Ustav BiH nepromjenjivi u pogledu teritorijalnog integriteta i ustavnog ustrojstva države, te da bi jednostrana odluka o otcjepljenju RS značila definitivan nestanak. ovog bh. entiteta.
Snažni udari sa zapada

Uz izjavu kako je “RS prihvatila” da se Sretenje slavi kao Dan ovakvog bh. entiteta, ne pojašnjavajući od koga je prijedlog, a dan uoči “svesrpskog” skupa u Beogradu, Dodik je otvorio prostor za nagađanja da je ideja o obilježavanju 15. veljače kao Dana RS-a došla iz službenog Beograda.

Što je malo vjerojatno, jer Aleksandru Vučiću u ovom trenutku najmanje je potrebno da Srbija bude označena kao ozbiljan remetilački faktor u regiji, što bi posljedično izazvalo snažne napade Zapada na tu zemlju.

Ustavni sud BiH je u dva navrata, 2016. i 2019. godine, proglasio neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS-a, navodeći da diskriminira druga dva konstitutivna naroda, jer je taj dan ujedno i dan krsne slave RS-a. , Sveti Stjepan.

Hercegovački portal