Naslovnica Politika Republika Srpska može postojati samo unutar BiH

Republika Srpska može postojati samo unutar BiH

Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu: Republika Srpska može postojati samo unutar BiH.

 

Ne stišavaju se reakcije u BiH na nedavno održan „Svesrpski sabor“ u Beogradu, na kojem su sudjelovali i predstavnici Republike Srpske.

Danas se na tu temu oglasilo američko veleposlanstvo u Sarajevu priopćenjem u kojem je navedeno kako Republika Srpska nije država, već entitet koji može egzistirati isključivo u Bosni i Hercegovini.

Zaključci koje je usvojio Svesrpski sabor u svezi s Dejtonskim mirovnim sporazumom i nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom utemeljeni su na pravnim dezinformacijama i puni su grešaka – navodi američko diplomatsko predstavništvo u Sarajevu.

U priopćenju se ističe kako ova saznanja nisu obrana Daytonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde njihovi autori, već su “namjerni napad na ovaj sporazum i državne institucije BiH”.

“Je li opasno? Javne izjave dužnosnika Republike Srpske, a poglavito predsjednika RS-a Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Stevandića o planovima za “razdruživanje i otcjepljenje” predstavljaju udar na Dayton i teritorijalni integritet, suverenitet i multinacionalnost i etnički karakter Bosne i Hercegovine”, navodi se u priopćenju.

“Ni Dayton ni Veliki ustav ne daju korporativnim tijelima ili bilo kojem drugom podvladinom tijelu pravo na otcjepljenje, “razdruživanje” ili bilo koji drugi nezgrapni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili dužnosnici RS-a. Republika Srpska nije država i može postojati samo u Bosni i Hercegovini.

Ona nema pravnu suštinu izvan BiH. Dodikovi planovi i postupci dovode u pitanje mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u euroatlantskim institucijama kakvu žele i zaslužuju građani BiH, uključujući i stanovnike RS-a. – navodi američko veleposlanstvo.

Reagirao Vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić neuobičajeno je oštro reagirao na demarš američkog veleposlanstva u Sarajevu, piše beogradska Politika.

“Problem je u tome što nisu navikli na postojanje samostalnih i suverenih država, kao ni na vođe koji im se ne žele dodvoravati, već štite interese svog naroda”, – naglasio je srbijanski predsjednik i obećao da će Veleposlanstvu SAD-a vrlo brzo dati “vrijedan odgovor”.

Teško da će Vučićev odgovor, kakav god bio, impresionirati američke diplomate koji su svoje rekli. Kada je riječ o takvim stvarima, kao što je suverenitet BiH, nemoguće je vjerovati da djelatnici veleposlanstva iznose samo svoje osobne stavova, a ne službeni stav State Departmenta.

Hercegovački portal