Naslovnica Društvo Prijeti nam sunčanica, evo kako prepoznati simptome

Prijeti nam sunčanica, evo kako prepoznati simptome

S visokim temperaturama dolazi i opasnost od sunčanice, evo kako prepoznati simptome i što učiniti.

 

 

Za prvu pomoć može poslužiti i spužva natopljena hladnom vodom

Krenuli su topli dani, ponekad toliko topli da nam se čini da se nećemo izboriti na pravi način.
Naravno, uslijed raznih obaveza i poslova, dogodi nam se da smo u najtoplijem dijelu dana vani, na otvorenom, što mora u nekom trenutku rezultirati kapljicama znoja.

Ipak, nekad nam je toliko loše i teško podnosimo vrućinu, da je moguća i sunčanica. Kako da je prepoznamo i koji su savjeti što treba raditi?

Sunčanica je stanje uzrokovano pregrijavanjem tijela uslijed dužeg izlaganja ili fizičkog napora na visokim temperaturama. Kada je primijetite, potreban je hitan tretman jer ako se ne izliječi na vrijeme može oštetiti mozak, srce, bubrege i mišiće.

Simptomi sunčanice
Visoka tjelesna temperatura – ukoliko primjetite da je ona 40 stupnjeva ili više.
Promijenjeno ponašanje – na ovo mislimo i kad je mentalno stanje u pitanju, poput konfuzije, uznemirenosti, nejasnog govora, razdražljivosti, delirijuma i slično.
Drugačije znojenje – ako je sunčanica izazvana toplim vremenom, a koža je vruća i suha na dodir. Uz to, koža vam može porumeniti, a disanje može biti ubrzano i plitko.

Mučnina i povraćanje – možete imati mučni osjećaj u stomaku, a nerijetko se javlja i povraćanje.
Povećan puls – uslijed sunčanice, puls se može ubrzati i povećati jer toplotni stres predstavlja ogroman teret na srce. Može vam se javiti i glavobolja.
Naravno, odmah treba pozvati hitnu pomoć, a kada je riječ o hitnim mjerama, trebalo bi da rashladite pregrijanu osobu. Potrebno je da odvedete osobu u hlad ili u neku zatvorenu prostoriju i da joj uz to uklonite višak odjeće.
Možete je hladiti ili “premazati” kockama leda ili pod hladan tuš ako ste u mogućnosti.
Za prvu pomoć može poslužiti i spužva natopljena hladnom vodom ili dobro natopljeni ručnik oko glave, vrata, pazuha i prepona.

Hercegovački portal