Naslovnica Politika Hrvatska plaća 900 eura mjesečno za služenje vojnog roka

Hrvatska plaća 900 eura mjesečno za služenje vojnog roka

Novim vođama HV-a uručene značke i diplome na Kninskoj tvrđavi | Foto: MORH / T. Brandt

S prvim danom 2025. godine u Hrvatskoj bi opet trebalo krenuti provođenje obaveznog vojnog roka, a ministar obrane Ivan Anušić kaže da je sve spremno.

 

 

Godišnje bi obuku trebalo proći oko 15.000 mladih koji bi na obuci trebali naučiti osnove u dva do tri mjeseca, a trenutno se još samo čeka potvrda politike.

Između dva i tri mjeseca se planira provoditi obvezno služenje vojnoga roka. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podignuli naknade, one su sada 900 eura mjesečno, i ono što će biti i tada u služenju obveznog vojnog roka, isto će ostati vjerojatno ta naknada, objasnio je Anušić, prenosi HRT. Oni koji će odbiti ići na obuku postoji i drugo rješenje.

Nosit će se grablje i motika, recimo, vreće kada se budu stavljali nasipi od mogućih poplava, nosit će se neke druge stvari – oružje neće morati nositi, ali će svoju dužnost i obvezu prema državi morati odraditi, objasnio je Anušić. Dok će vojnu obuku provoditi Ministarstvo, ovaj dio obuke bit će zadatak civilne zaštite, a trebao bi trajati duže i uz manje povlastice.

Kada dođe do određenog rizika, do narastanja rizika, kako bi znao prvo izmaknuti se iz rizika, pomoći onom kraj sebe i napraviti samopomoć, znači, samog sebe, rekao je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Hercegovački portal