Naslovnica Politika Milorad Dodik potpisao i ovjerio dokument o mirnom razdruživanju s BiH

Milorad Dodik potpisao i ovjerio dokument o mirnom razdruživanju s BiH

Navodi se da će se tijekom procesa “mirnog razdruživanja” strane ponašati savjesno, prvenstveno i dosljedno poštujući nepovredivost granica.

 

 

Na 14. posebnoj sjednici NSRS bit će “Sporazum o uređenju odnosa između RS i Federacije BiH u skladu s Daytonskim sporazumom i međunarodnim aktima”. Riječ je o točki koja je prijedlog narodnih zastupnika i što je najavljeno kao “mirno razdruživanje”.

Prethodno ga je pripremila Vlada RS-a, a suglasnost je dao i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

“Avaz” je u posjedu dokumenta Sporazuma u kojem stoji da će RS i FBiH, “koje čine BiH, međusobno poštivati ​​subjektivitet državnog prava, sukladno statusu ugovornih strana i potpisnica svih aneksa. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH“.

Nadalje se navodi da se strane obvezuju osigurati mir i sigurnost na svojim teritorijima, sigurnost svih građana i imovine, kao i razvijati “dobrosusjedske odnose u cilju postizanja regionalne stabilnosti”.

Stranke su suglasne da je jedini optimalan pravni okvir za postojanje BiH Opći okvirni sporazum za mir u BiH, a posebno Aneks IV – Ustav BiH, nesagledivo i suštinski izmijenjen mimo volje stranaka – navodi se u priopćenju. treća točka.

U četvrtoj točki ističe se da se “strane obvezuju poštovati i širiti opseg ljudskih i manjinskih prava i sloboda zajamčenih relevantnim međunarodnim dokumentima i ustavima RS i FBiH”.

– Strane se mirno razilaze zbog nemogućnosti obnove izvornog Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je jamčio ravnopravnost entiteta i konstitutivnost naroda na temelju konsenzusa, primjenom konsocijativne demokracije i mehanizama zaštite entiteta. i nacionalnim interesima. Nakon mirnog razlaza, stranke će suvereno djelovati u skladu s državnopravnom tradicijom koju je naslijedila RS od 9. siječnja 1992. kada je proglašena i tradicijom koju je naslijedila FBiH od 18. ožujka 1994. kada ju je formirala Washingtonski sporazum – stoji u tekstu.

Navodi se da će tijekom procesa “mirnog razlaza” strane postupati savjesno, prvenstveno i dosljedno poštujući nepovredivost granica.

Hercegovački portal