Naslovnica Politika Komšić iznenadno stigao u Zagreb u službeni posjet, ali nitko ne zna...

Komšić iznenadno stigao u Zagreb u službeni posjet, ali nitko ne zna kome?

Najradikalniji bošnjački političar Željko Komšić stigao u Zagreb.

Osim predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nitko iz hrvatskog državnog vrha nije u Zagrebu.

Novoizabrani hrvatski član član BiH Predsjedništva Željko Komšić nalazi se u Zagrebu, Hini je u utorak potvrdio glavni tajnik njegove stranke Demokratske fronte (DF) Zlatko Miletić i ustvrdio da se o “službenom posjetu” iako Komšić još nije službeno preuzeo dužnost.

“Gospodin Komšić je u službenom posjetu Zagrebu. Ne mogu vam otkriti pojedinosti”, rekao je Miletić. Dodao je kako će uskoro u javnosti biti jasnije što Komšić radi u Zagrebu.

“Neke ćete stvari vidjeti u medijima, neke nećete. Nakon inauguracije sve će vam biti jasno. Ništa nije tajno, ali vam sada ne mogu otkriti pojedinosti”, rekao je Miletić.

Po njegovim riječima, Komšić je misiji popravljanja odnosa dviju država.

“Idemo k tome da normaliziramo odnose Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom”, kazao je glavni tajnik DF-a. Osim predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nitko iz hrvatskog državnog vrha nije u Zagrebu. Premijer je u Kini, predsjednik Sabora u Dubrovniku, gdje je i ministrica vanjskih poslova.

Tijekom dana Komšić je uputio pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću predlažući da razgovaraju o provedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu te Ustavnoga suda u predmetu Bože Ljubića.

Komšić bi trebao 20. ovoga mjeseca položiti prisegu i ponovno postati član državnoga vrha zajedno s još dvojicom kolega, bošnjačkim članom BiH Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i srpskim Miloradom Dodikom.

Željko Komšić izabran je nedavno za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva dominantno glasovima Bošnjaka zbog čega su oštro reagirale brojne institucije i političke stranke Hrvata u BiH te predstavnici Katoličke Crkve u toj zemlji tvrdeći da se radi o preglasavanju.

Jedan od temelja Komšićeve predizborne kampanje bilo je upozoravanje na navodno uplitanje dužnosnika iz Hrvatske u unutarnja pitanja BiH.