Naslovnica Zanimljivosti FOTO, VIDEO / Američki borbeni helikopteri na Plesu: Izgledaju zastrašujuće…

FOTO, VIDEO / Američki borbeni helikopteri na Plesu: Izgledaju zastrašujuće…

Riječ je o borbenim AH-64 Apache helikopterima koji koriste modernu tehnologiju i širok spektar naoružanja u raznim borbenim misijama: ‘Drago nam je da možemo Hrvatima pokazati kako oni izgledaju’

Skupina od sedam borbenih helikoptera tipa AC 64 Apache sletjeli su u srijedu u 91. Zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu u sklopu bilateralne vojne suradnje, a obišli su ih ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

U Zagreb stigli moćni američki borbeni helikopteri!

U Zagreb stigli moćni američki borbeni helikopteri! Više na http://bit.ly/2RGrx8W

Posted by 24sata on Srijeda, 7. Novembar 2018.

Nakon obilaska helikoptera, Krstičević je izjavio da su SAD ključni partner i saveznik Hrvatske na području obrane, a slijetanje američkih helikoptera u sklopu njihova putovanja prema zrakoplovnoj bazi u Grčkoj je potvrda toga prijateljstva.

Naglasio je kako je Hrvatska vojska u procesu prelaska na zapadnu tehnologiju, pa je posjet američkih helikoptera prilika da se naši piloti i osoblje bolje upoznaju s njom.

Riječ je o borbenim AH-64 Apache helikopterima koji koriste modernu tehnologiju i širok spektar naoružanja u raznim borbenim misijama.

Krstičević je podsjetio da je Hrvatska uvela u uporabu helikoptere Kiowa Warrior američke proizvodnje, a od 2020. u uporabu će ući prva dva helikoptera Blackhawk koje su SAD donirale Hrvatskoj. To je dobro za naše pilote i tehničare, dodao je.

Američki veleposlanik zahvalio je Hrvatskoj na gostoprimstvu izrazivši zadovoljstvo što su se američki helikopteri zaustavili u Hrvatskoj na putu u Grčku.

– Drago nam je da možemo Hrvatima pokazati kako oni izgledaju – rekao je Kohorst.

Također je pohvalio vojnu suradnju SAD-a s Hrvatskom, koju smatraju snažnim partnerom.

Novinari su pitali hrvatskog ministra kada će biti potpisan ugovor između Hrvatske i Izraela o kupnji rabljenih zrakoplova F 16, a Krstičević je odgovorio kako radne skupine predano rade na ugovoru.

– Sve treba dobro analizirati i napraviti dobar ugovor. Kad se zatvori taj proces, onda će se ugovor potpisati, a bitno je da struka sve raščlani – kazao je.

Upitan ima li kakvih problema Krstičević je ustvrdio kako nema problema, a plan je da 2020., kada Hrvatska bude predsjedala EU-om, prva dva takva zrakoplova polete s našim pilotima.