Naslovnica Društvo FOTO/VIDEO Svanuo je najljepši dan: Grude u bojama Herceg Bosne

FOTO/VIDEO Svanuo je najljepši dan: Grude u bojama Herceg Bosne

Studeni je najveći mjesec za bosanskohercegovačke Hrvate. Sjećamo se utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, hrvatskog teritorija u BiH koji je obranio dvije države Bosnu i Hercegovinu, te Hrvatsku.

Njezin glavni grad Grude danas je u bojama svoje zajednice. Zastave na stupovima s motivima crkve svete Katarine koja je službeni grb Općine Grude i trobojnica s grbom Herceg Bosne potvrđuju približavanje najvećeg datuma u povijesti bosanskohercegovačkih Hrvata 18. studenog.

U Grudama i Širokom Brijegu, glavnom gradu Županije Zapadnohercegovačke ovaj dan se obilježava na različite načine. Proslavi će se ovih dana pridružiti i stolni grad Hrvata Mostar, kao i brojne druge općine i gradovi u HNŽ-u, HBŽ-u, SBŽ-u, ZDŽ-u, Posavini i u ostalim područjima na kojima je hrvatski čovjek ostao živjeti.

 

Podsjetimo, Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu utemeljio je magistar Mate Boban sa suradnicima ujedinjenima u svehrvatski pokret HDZ-a u hotelu Grude dana 18. studenog 1991. godine.

Hrvati su danas ujedinjeni kroz projekt Hrvatskog narodnog sabora predvođenog HDZ-om BiH koji je na prošlim izborima dobio podršku najvećeg dijela hrvatskog naroda u BiH. Danas su praktički sve hrvatske stranke koje nisu spremne izdati hrvatsko biračko tijelo ujedinjene u projekt Hrvatskog narodnog sabora. Kao cilj imaju izmjenu Izbornog zakona u BiH kako bi mogli birati svoje predstavnike i kako o svim važnim stvarima od najnižih razina kao što su mjesne zajednice do najviših kao što je Predsjedništvo BiH u njihovo ime ne bi odlučivalo političko Sarajevo koje je Hrvatima u tri navrata izabralo predstavnika, nepravednim zakonima rušilo proračune, dovelo ih u podređen položaj, zaustavljalo projekte i slično.

Najveću ulogu u homogenizaciji Hrvata i njihovom otporu unitarizmu odigrao je Željko Komšić, nelegitimni član Predsjedništva BiH i “persona non grata” na hrvatskim područjima u ovoj zemlji kojem službeno nijedan hrvatski načelnik i gradonačelnik ili predsjednik općinskog ili gradskog vijeća, te predstavnici županija neće izraziti dobrodošlicu niti će mu se jamčiti sigurnost na hrvatskim područjima.

Rasti sine jednom znat ćeš, samo rasti, dočekat ćeš…

Grude.com