Naslovnica Društvo FOTO: GRUDE: Obilježen Dan općine, Čović postao počasni građanin

FOTO: GRUDE: Obilježen Dan općine, Čović postao počasni građanin

U petak je svečanom sjednicom Općinskog vijeća Grude obilježen Dan općine. Prije same sjednice, ispred Spomenika poginulim braniteljima položen je vijenac te su zapaljenje svijeće.

Svečana sjednica u grudskoj kinodvorani započela je himnom Lijepa naša koju je izvela Lucija Zovko, a nakon toga minutom šutnje odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima, hrabrim vitezovima, koji su svoje živote ugradili u hrvatsku slobodu, potom onima koji više nisu među nama, a obilježili su politički i javni život općine Grude i hrvatskog naroda, a poseban način preminulim načelnicima općine Grude Mati Šimunoviću i Viktoru Mariću.

Brojni gosti iz političkog, društvenog i kulturnog života prisustovali su svečanoj sjednici općine Grude.

Predsjednik Općinskog vijeća Grude Draženko Vranješ otvorio je današnju svečanu sjednicu.

Vranješ je uputio pozdrave svim nazočnima, te poručio kako je općina Grude ispunila preko 90 posto planova. – U ovom sazivu održano je 17 radnih sjednica i odradilo 225 točaka dnevnog reda. Zahvaljujem svima onima koji su na bilo koji način pomogli našoj općini u protekloj godini, kazao je između ostalog Vranješ.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj pozdravio je sve nazočne i čestitao svim žiteljima općine Grude ovaj dan. Grizelj je prikazao ono što je u općini Grude urađeno u godini koja je iza nas, osvrnuo se na planove općinskog vodstva za naredno razdoblje te podsjetio na povijesne okolnosti.

Povijest je odredila povlasticu općini Grude te je 18. studenog ovdje osnovana Hrvatska zajednica Herceg Bosna. Naša općina nema značajnijeg datuma od ovoga dana, te je s pravom ovaj datum i spomen na taj događaj uzet dan naše Općine, istaknuo je Grizelj.

U ime općine i gradova sa značajnom hrvatskom većinom u BiH s nekoliko prigodnih riječi obratio se načelnik Čapljine Smiljan Vidić. – Upravo u Grudama dogodio se najvažniji datum za bosanskohercegovačke Hrvate, odnosno osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Kasnije se ispostavilo da tamo gdje nije bilo Herceg Bosne, Hrvati nisu ni opstali, rekao je Vidić.

Odbor za dodjelu javnih priznanja u Grudama odlučio je da će se Ljubici Šimić posthumno dodijeiti nagrada. Šimić je bila djelatnica grudskog Doma zdravlja gdje se istaknula humanim radom i odnosom prema ljudima u Domu zdravlja i Crvenom križu u Grudama, a u njezino ime nagradu je primila njezina sestra, časna sestra Nevenka Šimić.

Nagrade je dodijelio načelnik Ljubo Grizelj i predsjednik OV Grude Draženko Vranješ.

Javno priznanje općine Grude „Počasni građanin općine Grude“ dobio je dr. sc. Dragan Čović koji je nakon uručenja nagrade čestitao Dan općine i Dan Herceg Bosne te je rekao da svi mogu biti ponosni na grudske uspjehe.

Neka nam bude na ponos da i u narednom vremenu od jedne male sredine u srcu Hercegovine izgrađujemo općinu koja može biti na ponos svima nama. Grude se mogu razvijati u općinu koju neće biti potrebno napuštati zbog egzistencijalnih problema. Tamo gdje smo mi, živi se dobro i može se živjeti još bolje, izjavio je Čović te zahvalio svima koji su pokrenuli projekt uspostave Herceg Bosne.

Uz 27. obljetnicu utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, jedan od najvažnijih događaja u novijoj povijesti hrvatskog naroda u BiH, za kraj svečane sjednice Općine Grude uslijedila je glazbena poslastica s pjesmom Bit će zora, bit će dana.

grude-online.info