Naslovnica Društvo DROGA S KUHINJSKIH POLICA

DROGA S KUHINJSKIH POLICA

Koliko god to ne želite, koliko god znate da takvu hranu trebate uzimati na kapaljku, ruka vam stalno leti u pravcu ‘zabranjenog voća’, prema namirnicama s puno šećera, soli, jakih pikantnih ukusa, masnima, nepcu naprosto neodoljivima.

Da, ovisnik ste. Imate sve one muke, dvojbe, probleme, napade želje, izljeve grižnje savjesti… Znate kako ih ne smijete puno jesti, ali opet i opet posežete za novom količinom stimulansa s kuhinjskih polica, koje sa sobom u paketu donose veliku količinu ugode.

Znanost je pokazala kako neke namirnice imaju mogućnost stvaranja ovisnosti, a tu je spoznaju popratila i lista onih najčešćih.

Koliko ste duboko zaglibili u ovisničke vode pokazat će vam ovaj popis s nekoliko najopasnijih ovisničkih bombi, koje svatko od nas uvijek ima u svojoj kući, a to su:

– Pizza

– Čokolada

– Čips

– Keksi

– Sladoled

– Cheeseburgeri

– Gazirana pića

– Kolači

Znanost je to i potvrdila pojasnivši kako je razlog problemu visoki udio šećera, masti, aditiva, okidačima za ovisnost.

Kemičari su ozbiljno prionuli poslu, detaljno su ispitali 35 namirnica i usput otkrili kako brokula, mnogima tako bljutava, omražena, drži istaknuto mjesto na posve suprotnoj listi. Onoj s namirnicama koje ne izazivaju ovisnost.

Na toj se listi nalaze još i krastavac, mrkva, grašak kuhan na pari, jabuke, smeđa riža, banane, losos, kukuruz, ali ne onaj preliven maslom ili soli, te jagode.