Naslovnica Život ZAŠTO TREBA JESTI SIR

ZAŠTO TREBA JESTI SIR

Sir je mliječni proizvod koji ima široku primjenu u kulinarstvu, osim toga što je fantastičnog ukusa, ova namirnica je i veoma zdrava. Evo samo nekoliko zdravstvenih blagodati sira.

Hranjivost – Sir je bogat hranljivim materijama, proteinima i kalcijem. Osim toga, ovaj mliječni proizvod sadrži i fosfor, cink, vitamin A, riboflavin i vitamin B12.

Štiti od karijesa – Sir ima veoma visok sadržaj kalcija, a malo laktoze, koja djeluje loše na zdravlje zuba. Ako želite uživati u mliječnim proizvodima s manjim postotkom laktoze, birajte starije sireve.

Prevencija karcinoma – Sadrži supstance pod nazivom konjugirana linolna kiselina i sfingolipide koji djeluju preventivno na pojavu raka. Osim toga, vitamin B koji se nalazi u siru jača imunitet i štiti od bolesti.

Dodavanje kilograma – Vodite računa ukoliko želite smršavjeti, a volite sir. Ovaj ukusan mliječni proizvod može potaknuti debljanje. Zbog toga je bitno da birate sireve s niskim postotkom masnoće ako želite da održite liniju.

S druge strane, ukoliko se želite udebljati, sir je pravi izbor bez obzira je li to zbog povećanja mišićne mase, masnoće ili želite veću gustoću kostiju. Sir je bogat proteinima, masnoćama, kalcijem, vitaminima i mineralima koji kosti i mišiće čine jakim i zdravim.

Jačina kostiju – S obzirom na to da je bogat kalcijem i vitaminom B, sir je odlična namirnica za zdravlje kostiju, a naročito se preporučuje djeci, starijim ljudima, trudnicama i dojiljama. Inače, vitamin B u siru pomaže apsorpciju kalcija.

Visok krvni tlak – Kolesterol i natrij se nikako ne preporučuju osobama koje imaju povišen krvni tlak. Zbog toga je veoma bitno da izaberete sir koji ima manje masnoća i soli ukoliko imate hipertenziju. Visok sadržaj vitamina B u siru, s druge strane, može pomoći osobama koje imaju visok krvni tlak. Tako vam pravi izbor sira može biti od pomoći u reguliranju krvnog tlaka.