Naslovnica Društvo U župi Grude kod fratara najviše krštenih, u Gorica – Sovići ukopnika,...

U župi Grude kod fratara najviše krštenih, u Gorica – Sovići ukopnika, Drinovci jedini pozitivni

Nakon izuzetne negativne 2017. godine kada je na području općine Grude ukopnika bilo za 76 više nego krštenih, situacija za 2018. je nešto bolja.

Kako portal Grude.com u suradnji sa župnim uredima i župljanima iz 7 župa s područja općine Grude doznaje, minus za ovu godinu iznosi 45. Međutim, ono što su istaknuli iz župa Grude, Ružići i Gorica – Sovići mora se u obzir uzeti velik broj ukopnika koji nisu imali prebivalište u tim župama (U Grudama i Gorici – Sovići broje se u desecima), ali su za njih vezani bilo korijenima roditelja ili samim rođenjem stoga su tu odlučili potražiti posljednje počivalište. Kad se to u obzir uzme brojke su bolje nego što je prikazano.

 

Prošle godine je na području općine Grude kršteno ukupno 160 djece, što je u odnosu na 2017. više za 28 krštenja. Bilo je tu još pozitivnih primjera tako su u župi Grude krštene blizanke, u Ružiće su roditelji došli krstiti dijete iz daleke Australije i tako dalje.

 

Što se tiče broja krštenih, najviše ih je u župi Grude, njih 45, zatim slijede Drinovci gdje je kršteno 33 djece, u župi Gorica – Sovići kršteno je 31 dijete, u Ružićima 23, na Ledincu i u Tihaljini po 11. U župi Raskrižje, Cerov Dolac, prošle godine bilo je 6 krštenja. Godine 2017. u župi Raskrižje nije bilo nijednog krštenja stoga ovaj podatak posebno raduje, donosi u svojoj analizi portal Grude.com.

 

Kada je u pitanju broj ukopnika, u župi Gorica – Sovići bilo ih je 49, u župi Grude 47, u Drinovcima 32, u Tihaljini 26, u Ružićima 25, na Ledincu 18 i u župi Raskrižje 8.

 

Ukupno je bilo 205 ukopnika.

 

Prema viđenom, Drinovci su jedini pozitivni, za jedan, dok župa Grude ima najviše krštenih, a župa Gorica Sovići ukopnika.

 

Kad se uzme u obzir gore navedena činjenica o broju ukopnika koji nisu imali prebivalište u općini Grude brojke su bolje nego ranije. Međutim, kad se uzme u obzir i da svi kršteni neće živjeti na području općine Grude opet situacija nije najbolja.

 

Ali, s obzirom na 2017. godinu trend je pozitivniji.

 

Grude.com