Naslovnica Crna Kronika Ubijen terorist odgovoran za napad na USS Cole iz 2000. godine

Ubijen terorist odgovoran za napad na USS Cole iz 2000. godine

U Jemenu je ubijen pripadnik terorističke organizacije Al-Kaida Jamal al-Badawi, koji je isplanirao bombaški napad iz 2000. godine na američki brod USS Cole u kojem je ubijeno 17 američkih vojnika, potvrdila je Centralna američka komanda (CENTCOM).

“Imamo informaciju da je ubijen Jamal al-Badawi. Američke snage su 1. siječnja izvele napad u jemenskom gradu Maribu, čija je meta bio Badawi, terorist koji se dovodi u vezu s napadom na USS Cole”, izjavio je glasnogovornik CENTCOM-a pukovnika Bill Urban.

Iako je Urban kazao da su u tijeku radovi na detaljnim rezultatima ovog napada, američki mediji su, pozivajući se na obavještajne izvore, objavili da je Badawi ubijen dok je vozio automobil.

Badawi je bio na američkoj tjeralici zbog svoje ulogu u napadu na američki brod USS Cole, koji se dogodio 12. listopada 2000. godine. Napad je izveden dok je brod američke mornarice uzimao gorivo u jemenskoj luci Adenu.

SAD je za Badawija nudio nagradu od pet milijuna dolara. Iako je u dva navrata, 2003. i 2004. godine bio uhićen u Jemenu, Badawi je dva puta uspio pobjeći iz zatvora.

Dnevnik.ba