Naslovnica Politika Dodik uz Hrvate: Što vam Bošnjaci rade dobro niste i radikalniji

Dodik uz Hrvate: Što vam Bošnjaci rade dobro niste i radikalniji

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom Deklaracije koju je usvojio Hrvatski narodni sabor, da je riječ o političkom stavu jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

“Smatram da nikome ne treba negirati pravo da artikulira svoj legitiman politički stav i, osono, mislim da je, poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove”, rekao je Dodik.

On je naglasio i da Republika Srpska podržava načelo ravnopravnosti konstitutivnih naroda, te da razumije da Hrvatima nije prihvatljivo da se vlast na razini Federacije BiH i BiH uspostavlja bez njihovih legitimnih predstavnika, kao ni da Bošnjaci biraju njihovog člana Predsjedništva BiH.

“S druge strane, vjerujem da je svima apsolutno jasno da je Republika Srpska nedodirljiva i da bilo kakva mogućnost promjene njenog teritorija nije i nikada neće biti moguća”, naglasio je Dodik, priopćeno je iz ureda srpskog člana Predsjedništva BiH.

On je podsjetio da je Republika Srpska učinila mnogo na osiguravanju povratka hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali da je, kako kaže, ključ za rješenje hrvatskog pitanja u BiH na teritoriju Federacije BiH.

“Hrvati su po Daytonskom sporazumu bili ravnopravni s Bošnjacima u Federaciji BiH, ali su kasnijim nametnutim odlukama OHR-a i preglasavanjem u Ustavnom sudu BiH potpuno politički marginalizirani. To je nešto što mi i te kako razumijemo i u tom smislu, podržavamo njihova nastojanja da ponovo uspostave ravnopravnost na prostoru Federacije BiH”, dodao je Dodik.

Hrvatski narodni sabor usvojio je u subotu, 26. siječnja, Deklaraciju kojom se traže izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, te ocjenjuje da je trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH.

 

Grude.com