Naslovnica Društvo Fra Mate je znao s fratrima bratski živjeti u slozi i ljubavi

Fra Mate je znao s fratrima bratski živjeti u slozi i ljubavi

Svećenik Hercegovačke franjevačke provincije fra Mate Dragićević preminuo je 25. veljače u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a sahranjen je na Novom groblju na Humcu gdje je obrede predvodio provincijal fra Miljenko Šteko.

„Uz Tvoj lik je nekako pristajala krunica, molitva. Uživao si u misnim slavljima, ljubio pobožnosti, bio sav u homiliji, onoj predanoj, punoj Božje snage, ritma božanske milosti, i primjera koji su zračili nadu u bolje sutra. Svugdje gdje si djelovao, navikao si vjernike na lijepe i dirljive propovijedi. Bog Ti je dao poseban glas kao stvoren za pučkoga propovjednika. Tvoje su propovijedi bile mile neuku i učenu, mladu i staru. Rado su te župnici zvali za svečane propovijedi, a Ti si u tom vidio svoju duboku predanost Bogu i Crkvi. To su vjernici prepoznavali i zato su ti rado dolazili na razgovore i ispovijedi.

Znao si i s fratrima bratski živjeti u slozi i ljubavi, uz šalu i bratsku susretljivost. Nedostajat ćeš ovdje u crkvi. Falit ćeš Jasenici i Rodoču, mnogim pučkim i večernjim svetim misama, klanjanju s Presvetim, nedostajat će Tvoje duhovne misli na radiopostajama. Nedostajat će mnogim zajednicama tvoje duhovne obnove i vježbe. Nedostajat ćeš i našoj Badiji i svemu onom što si u tom drevnom samostanu na franjevačkom otočiću pokrenuo, potakao i predano vodio. Dragi fra Mate, obnašao si ove zadnje godine odgovornu dužnost ekonoma naše Provincije. Iskreno sam Ti zahvalan za Tvoju predanost, povjerljivost i pošteno gospodarenje našim dobrima. Činio si to poput odgovorna i predana oca ili brižljive majke, koji na srcu nose odgovornost za sve povjereno im za dobro obitelji. Hvala Ti, dobri i časni moj brate fra Mate“, istaknuo je fra Miljenko izrazivši iskrenu sućut fra Matinoj obitelji – njegovoj braći fra Marku, Vinku, Franji, sestrama Ivi, Vidi i Dragici i njihovim obiteljima.

Upravo je fra Matin brat, fra Marko, prethodnik fra Stanka Pavlovića na mjestu grudskog župnika.

Fra Mate je bio ponos i bogatstvo svoje obitelji i franjevačke zajednice u Hercegovini.

 

Grude.com