Naslovnica Društvo Ivo Sušac Bronđa iz Trebižata

Ivo Sušac Bronđa iz Trebižata

Danas ljudi, neki događaj iz bilo koje životne oblasti, već nakon dvije ili tri godine proglašavaju „već tradicionalnim“. Neki, pak, uporno rade desetinama godina i pokušavaju opstati trudeći se napraviti stvari kako pristoji i ne veličati dugogodišnju tradiciju.

Ivo Sušac – Bronđa je u amaterizmu već preko pedeset i pet godina. Petnaestak godina je bio trubač u Trebižatskom HKUD-u Seljačka sloga, folklorom se bavi preko 45 godina. Osim u Trebižatu kratko je pripomagao i na drugim mjestima, a posebno možemo konstatirati njegov već dvadeset i četiri godine dugi rad u HKUD-u Zora iz Struga i Gorice, čiji je umjetnički voditelj.

Društvo Zora, osim što predstavljaju visoku umjetničku kvalitetu, u svom radu su bili vrlo aktivni sagradivši Dom kulture kakvog nemaju ni mnogi gradovi u BiH. Stoga je Ivo Sušac – Bronđa ovom Društvu poklonio tri pjesme koje možete naći na internetu pod nazivom „Na delti Trebižata“, „Neretva“ i „Zora rudi“. Pjesmu „Pokraj vodopada“ napisala je Anđa Tošić a uglazbio ju je također Bronđa. Sve pjesme su u izvedbi vlastitih snaga društva Zora.

Naravno, napravio je i pjesmu za Trebižat koju također možemo vidjeti i čuti na You Tube pod nazivom „Pjesma Trebižatu“. Već 18 godina se njegova pjesma „O Marijo“ pjeva u Trebižatskoj crkvi prigodom proslave Velike gospe, koju je, prošlog ljeta na koncertu u čast Velike gospe u Trebižatu, otpjevala folklorna sekcija Seljačke sloge.

Osim animiranja pokladnih običaja u okviru Društva u Trebižatu i uokvirivanja u ono što sada postoji oko pokladnih dana i tradicije maškarskih običaja Bronđa je i u organizaciji Međunarodnog ljetnoga karnevala u Čapljini kojeg organizira TO Čapljinka preko dvadeset godina.

Na ovom karnevalu je meštar karnevala, a osim toga što je meštar potrudio se napraviti još jedan iskorak dalje pa je napravio glazbu i tekst za „Karneval čapljinski“, koju pjeva Pero Križanović , a ujedno je i producent. Bronđa je, također, napisao i fanfare za podizanje karnevalske zastave.

Na kraju sve ovo pišemo, a ima toga još, jer ovom prigodom kad Čapljina postaje grad, Bronđa pravi, odnosno piše tekst i glazbu za „Čapljiski bećarac“. Čapljinski bećarac pjevaju mlade djevojke Iva Lucija Borovac i Laura Soče.

Sretno Čapljina grade.

Ivo Sušac Bronđa