Naslovnica Društvo Trebižaćani uspostavili republiku i preuzeli ključeve grada, Željko Komšić uhićen

Trebižaćani uspostavili republiku i preuzeli ključeve grada, Željko Komšić uhićen

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uhićen je u Trebižatu kod Čapljine i bit će priveden pred lice pravde.

Naravno, radi se o performansu koji u sklopu Pokladnih dana ”Trebižat-Čapljina 2019” priprema HKUD ”Seljačka sloga” Trebižat.

Marko Krnjeval ove je godine član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je predstavljen kao lutka kojom drugi upravljaju, što je jasna poruka.

Trebižaćani su na taj način u ovogodišnjem performansu htjeli pokazati kako je Željko Komšić izabran nelegalno te kako njime upravljaju drugi.

Upravo zbog tih, ali i ostalih razloga, danas će na Trgu kralja Tomislava u Čapljini biti pročitano za što je sve kriv, a potom će u utorak biti izrečena presuda.

Maškarska povorka krenula je od Doma kulture u Trebižatu, nakon čega su im se kod Sportskog centra u Čapljini pridružili učenici osnovnih škola sa područja cijele općine, nakon čega je nastavljen defile ulicama sve do Trga kralja Tomislava.

U ime Općine Čapljina ključeve grada, zapovjedniku maškara Robertu Borovcu, predao je Načelnik općine dr. Smiljan Vidić, a predaja ključa grada popraćena je tradicionalnim pucnjevima kuburaša.

Prilikom primopredaje vlasti Maškarskoj Republici načelnik dr. Smiljan Vidić je rekao: “Danas ovdje imamo mnoštvo različitih maski, vidimo dio Gabeljana svezanih u lance. Međutim Gabeljani se domudriše pa zajedno s Grabovčanima pređoše ne lađama preko mora nego preko Pelješkog mosta, i udariše, ja vjerujem da će se oni osloboditi i pokidati lance i da će ovaj ključ zbilja doći u prave ruke a to su ruke zapovjednika maškarske skupine i maškarske republike i zato zapovjedniče s velikim zadovoljstvom predajem ti punu kasu.”

Poslije obraćanja meštra karnevala podignut je maškarski stijeg, a onda je uslijedilo čitanje optužnice.

U optužnici je između ostalog Marko Krnjeval kriv za: kriv je što se Čapljincima od silnih kružnih tokova poremetio centar za ravnotežu, kriv je što je na reliju Pariz Dakar najzahtjevnija dionica Tasovčići-Klepci, Marko je kriv što se ove godine uvela nova katamaranska linija autobusna stanica-podvožnjak-vojarna, Marko je kriv što su zbog istraživačkih novinara diplome poskupjele, kriv je što je Miro Džakula ove godine uvjerljivo pobijedio na “Prvom pljesku” u Čapljini s izvedbom legendarnih “Beatlesa – Let it be”, kriv je što kamere rade samo kada sirotinju treba kazniti i preljubnike otračati, Marko je kriv što će se čapljinska “Lasta” prodati 2030. godine za 3,5 KM, tko je hoće isplati mu se čekati…”

Sve je ovo dio Pokladnih dana Trebižat – Čapljina 2019. koje po 55. put za redom organizira HKUD ”Seljačka sloga” Trebižat.
Nakon zabave organiziran je domjenak za sve sudionike i uzvanike, te su uručene i zahvalnice, u Domu kulture – Trebižat.

Pokladni dani Trebižat – Čapljina 2019. počeli su malim maškarama, a završnica slijedi u utorak, kada će se upriličiti suđenje i spaljivanje Marka Krnjevala ispred Doma kulture u Trebižatu.

Nakon toga uslijedit će ples pod maskama i izbor najboljih maski, kao i bogat zabavni program. U glazbenom dijelu večeri nastupiti će tamburaški sastav “Gazde”.

Trebižaćani i ove godine, 55-i put zaredom dokazuju da su Hercegovačka prijestolnica tradicije, kulture i zabave.

Hercegovački portal