Naslovnica Društvo Za nepovjerovati koliko Sarajevo brine što će Trebižat i Čapljina spaliti Komšića

Za nepovjerovati koliko Sarajevo brine što će Trebižat i Čapljina spaliti Komšića

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović najavio je danas u izjavi za novinare u Mostaru da će se u srijedu održati novi sastanak stranaka radi formiranja vlasti na državnom nivou.
On je kazao da će na tom sastanku pored njega biti i predsjednici SNSD-a i SDA te moguće još nekih stranaka. Naveo je da će domaćin sastanka biti lider SNSD-a Milorad Dodik.

Na upit kako komentira izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića o tome da je donošenje godišnjeg nacionalnog plana za NATO uvjet za imenovanje mandatara Vijeća ministara, Čović je rekao da je prije svega potrebno poštovati Ustav i zakone.

“To je neki politički manevar koji imaju neki od kolega. Vidite da se spominju stalno neki drugi partneri, jedan dan je jedan, drugi dan je drugi. Bošnjački partneri se trebaju dogovoriti među sobom, u to ne ulazimo”, kazao je Čović.

Upitan šta je s ranijim ultimatumom prema kojem se vlast neće formirati bez usvajanja izbornog zakona, Čović je rekao da nema nikakvih ultimatuma te da je HNS već rekao svoje, a to je da nikada više bošnjački narod neće birati hrvatske predstavnike.

Upitan za komentar na isticanje statue člana Predsjedništva BiH Željka Komšića (DF) na karnevalu u Čapljini, Čović je rekao da je i u Rijeci bila istaknuta statua Andreja Plenkovića.

“Nemojte miješati karneval i zabavu s drugim vidovima života. Pa nekada su postavljali i moje statue, a bio je i visoki predstavnik Valentin Inzko, prije 5-6 godina i nije bilo nikakve priče. Što se tiče drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, tu nemam nekog komentara”, kazao je Čović.

Izrazio je zadovoljstvo što je Dodik danas predao odgovore na Upitnik EK u Briselu kazavši da nije optimističan da će BiH kandidatski status dobiti prije devetog ili desetog mjeseca zbog izbora u EUropskom parlamentu i formiranja tijela EU.

abcportal