Naslovnica Zanimljivosti U Jadranu se pojavila kompas meduza. Stručnjaci: “Ne približavajte joj se”

U Jadranu se pojavila kompas meduza. Stručnjaci: “Ne približavajte joj se”

KOD BETINE na otoku Murteru se pojavila kompas meduza ili Chrysaora hysoscella za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smije dirati jer pri dodiru izaziva žarenje i opekline, javlja Morski.hr.

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Mediteranskog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske.

Karakterizira je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas, a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljene u tri grupe po 8. Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode.

Može izazvati opekotine

Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako u kontaktu s njom može izazvati opekotine na koži.

Iz Centra za invazivne vrste savjetuju da se ovoj vrsti, ako naiđete na nju, nikako ne približavate i da izbjegavate dodir jer može izazvati opekotine i žarenje.

Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji sprječava opeklinske promjene.