Naslovnica Društvo Od tunela Ivan do Potoka u Mostaru i granice sa Ramom živi...

Od tunela Ivan do Potoka u Mostaru i granice sa Ramom živi svega 1500 Hrvata katolika

Prije nekoliko dana u Konjicu, točnije, u župi sv. Ivana Krstitelja bilo je troje prvopričesnika. Da, samo troje. Od župe koja je prije rata imala 7000 vjernika, sada se došlo do faze da Prvu Svetu Pričest primi troje djece. Kako je rekao gvardijan samostana u Konjicu fra Ferdo Boban, u župi je sada 406 obitelji, odnosno, oko 760 vjernika.

“Kažem oko 760 jer su tu ima i dio onih koji su povremeno ovdje, tako da je broj onih koji svaki dan žive na ovome području nešto manji. Broj obitelji koje zaista stalno žive ovdje je 367”, rekao nam je fra Ferdo na početku razgovora.

Na području Konjica je prije rata živjelo 12 500 Hrvata. Danas ih je ostalo jedva 10 posto. Etničko čišćenje koje se dogodilo na ovome prostoru, a koje je provodila tzv. Armija BiH danas je i više nego očito. Dogodila se Trusina, kao i niz drugih zločina nad Hrvatima ovoga područja, ljudi su sustavno odvođeni u logore, a kuće su im zapaljene i srušene. Ono malo Hvata katolika što je ostalo, opet je iseljavalo nakon rata jer nisu imali mogućnosti za održivi povratak, zapošljavanje i osiguranje života dostojna čovjeka. Oni katolici koji su ostali na ovome prostoru zaslužuju divljenje jer su na samo njima poznat način odolili svim tim nedaćama.

Fra Ferdo koji već nekoliko godina brižljivo vodi brojke o broju katolika od Mostara do Konjica rekao nam je podatak koji pokazuje cjelokupan užas rata i njegovih posljedica.

“Od tunela Ivan do Potoka u Mostaru i granice Rame imate svega 1500 Hrvata katolika. To je precizna i točna brojka”, kaže fra Ferdo.

Iako on nije išao toliko daleko i govorio o etničkom čišćenju, slobodno se može reći kako se ono dogodilo jer ove brojke jasno o tome govore.

 

Ero.tel