Naslovnica Politika U Zadru se iskrcali vojnici oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga...

U Zadru se iskrcali vojnici oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga sigurnosti

To je prvi put da se brodovima Hrvatske ratne mornarice prevoze snage s mjestom ukrcaja u luci druge savezničke države, konkretno u luci Drač u Republici Albaniji

U sklopu međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 19”, koja se od 10. svibnja do 6. lipnja održava na više lokacija u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, u zadarskoj luci Gaženica u ponedjeljak poslijepodne s dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Krka” i “Cetina” iskrcalo se stotinu pripadnika oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga sigurnosti sa 23 vozila.

U toj vojnoj vježbi ukupno sudjeluje 1600 pripadnika oružanih snaga iz 15 zemalja. Davor Alujević, zapovjednik broda DBM-82 “Krka”, rekao je kako je to prvi puta da se brodovima HRM prevoze snage s mjestom ukrcaja u luci druge savezničke države, odnosno iz albanske luke Drač.

“Dosad smo sudjelovali uglavnom u prijevozu vlastitih snaga. Ovo je prvi puta da prevozimo međunarodne snage iz međunarodne luke na vježbu Immediate Response 19. Put je prošao u redu, s planiranim aktivnostima, bez ikakvih problema”, rekao je zapovjednik Alujević. Nakon iskrcavanja u Gaženici, snage će cestovnim putem biti transportirane na vojni poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja.

Večernji.hr