Naslovnica Kultura Papa prvi put u povijesti imenovao četiri žene u ključni vatikanski odjel

Papa prvi put u povijesti imenovao četiri žene u ključni vatikanski odjel

Papa Franjo prvi je put u povijesti imenovao žene u jedan od ključnih vatikanskih odjela, utemeljen prije više od 50 godina, a potez su kao znakoviti napredak pozdravile ženske katoličke skupine.

Tri časne sestre i jedna laikinja imenovane su savjetnicama u Ured sinoda koji priprema najvažnije sastanke svjetskih biskupa svakih nekoliko godina na posebnu temu.

Biskupsku sinodu je 1965. kao reprezentativni i savjetodavni organ Katoličke crkve osnovao papa Pavao VI.

Glasnogovornik Vatikana je rekao da su ovo prve ženske članice u povijesti Sinode.

Dvije od četiri su Talijanke, sestra Alessandra Smerilli, profesorica ekonomije, i Cecilia Costa, profesorica sociologije. S njima su i sestra Maria Luisa Berzosa Gonzales iz Španjolske i sestra Nathalie Bocquart iz Francuske.

– Ovo je fantastična vijest jer do sada nije bilo načina da žene ikako utječu na sinode koje se pripremaju – izjavila je Zuzanna Fliosowska, voditeljica međunarodne skupine “Glasovi vjere” koja promiče veću ulogu žena u Crkvi.

Prava žena bila su jedna od glavnih tema na jednomjesečnoj sinodi biskupa u Vatikanu prošlog studenog na kojoj se raspravljalo o kršćanskoj mladeži.

Sinoda u kršćanstvu u užem smislu označava svaki crkveni sabor. U povijesti Crkve prve mjesne sinode zasjedale su već u II. stoljeću i na njima su se okupljali biskupi i svećenici radi rješavanja dogmatskih, moralnih ili disciplinskih pitanja.

Vaticannews