Naslovnica Gospodarstvo Od 1. rujna u radnom odnosu u Aluminiju ostaje 360 radnika, ostali...

Od 1. rujna u radnom odnosu u Aluminiju ostaje 360 radnika, ostali će dobiti otkaz i otpremnine

Maratonski sastanak koji je danas održan u Mostaru na temu stanja u Aluminiju i mogućeg novog pokretanja proizvodnje, donekle je dao odgovore na određena pitanja. Između ostaloga, predstavljena je nova sistematizacija koja bi trebala biti važeća u trenutku ponovog pokretanja proizvodnje.

 

-Prema trenutnim planovima, od 1. rujna u radnom odnosu u Aluminiju će ostati oko 360 djelatnika. Ostali će biti proglašeni viškom, dobiti otkaz i otpremnine, a zatim će postupno biti vraćani na posao, ovisno od tempa pokretanja proizvodnje. Trenutne financijske analize govore kako je ovakav scenarij financijski realan, a sredstva za otpremnine bi trebala iznaći Vlada Federacije BiH – rekli su sudonici sastanka za Ero.tel.

Danas je razgovarano i o mogućem investitoru u Aluminiji, a kao najrealnija opcija ponovo je naznačen kinesko – izraelski investitor koji se do sada pokazao kao ozbiljan sugovornik u projektu ponovnog pokretanja u posrnulom gigantu.

-Sada je jasno kako 1. rujna Aluminij neće imati novac za novo pokretanje proizvodnje. Investitor s kojima se razgovara treba još najmanje dva mjeseca kako bi se upoznao sa stanjem u tvornici, uradio analize i prezentirao plan mogućeg početka rada. Do tada će ovih 360 ljudi biti na plaći, a ostali će čekati poziv nakon što proizvodnja ponovo bude pokrenuta – pojašnjavaju naši sugovornici.

Inače, skoro 600 djelatnika Aluminija je izrazilo volju za nastavkom rada u tvornici. Iako su novi uvjeti daleko od onih koje su radnici imali svih ovih godina, mnogi od njih nemaju mnogo izbora i izrazili su spremnost za nastavkom rada. Naravno, očekuju da će pokretanjem proizvodnje u određenim rokovima biti ostvareni uvjeti za rast plaća, ali trenutno nitko ne priča mnogo o tome.

Status radnika mora biti riješen u idućih 15 dana, a onda će krenuti dalje sa planom za ponovno pokretanje proizvodnje. Za nadati se kako će i Tužiteljstvo u međuvremenu početi raditi svoj posao i označiti one koji su krivi za konačni pad giganta. Pri tome se ne misli samo na uprave nego i one koji su rukovodili službama, pa sve do onih koji su kroz revizorska mišljenja uvrđivali svih ovih godina kako je sve rađeno po slovu zakonu. Nakon ovakvog kraja priče i minusa od 400 milijuna maraka teško je povjerovati kako je sve rađeno po zakonu.

 

AU: M.K./Ero tel