Naslovnica Zanimljivosti Grožđe jača krvotok

Grožđe jača krvotok

Osim što osvježava i utažuje glad, grožđe se u narodnoj medicini tradicionalno koristi za liječenje niza oboljenja.

Preporučuje se za čišćenje krvi, reguliranje probave, uklanjanje masnih naslaga iz tijela, liječenje upalnih procesa probavnih organa, kao i kod reumatskih tegoba i kožnih alergija. Svježi sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C te brojnim mineralima.

Grožđe djeluje kao prirodni tonik, a ujedno je prilično hranjivo. Sadrži oko 20 posto šećera pa je dobro njime zamijeniti industrijske slatkiše.

Ovo voće je također vrlo važan izvor bioflavonida, koji štite organizam od slobodnih radikala, piše 24sata.hr.

Zbog različitih antioksidansa grožđe snažno djeluje protiv bakterija, virusa, upala i alergija. Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti.

Grozd s bobicama mora biti zelenkastožut. Grožđe operite neposredno prije jela, a kako biste ga očuvali svježim, držite ga u plastičnoj kutiji u hladnjaku. Bijelo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrijednost kao crno, nešto manje kalija i kalcija, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe. Kožica crnoga grožđa obiluje fenolima, koji mu daju boju i okus, a nama su korisni za zdravlje.

Spas za krvne žile

Polifenoli (resveratroli, antocijani, katehini i kvercetini) su antioksidansi koji uništavaju slobodne radikale, koji mogu izazvati tumore. Također čuvaju prohodnost arterija, pa tako smanjuju rizik od bolesti srca. Crno grožđe bi trebalo jesti često zbog obilja hranjivih sastojaka, ponajviše kalija, vitamina C, B1 i B6 te mangana. Crno grožđe obiluje i flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i rezveratrol jer smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loš LDL kolesterol, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti.

Protiv kašlja

Nedavno istraživanje pokazalo je da jedenje crnoga grožđa povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san. Visoka koncentracija rezervatola je u ljusci crnoga grožđa. Rezervatol pozitivno utiče na motoričke i mentalne funkcije mozga te smanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišića. Neka istraživanja su pokazala da rezervatol ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da može ubrzati uništavanje već postojećih stanica raka. Od određenih vrsta grožđa prave se grožđice koje mogu zamijeniti i šećer u kolačima. Iako se njih smatralo da uzrokuju propadanje zuba, novija istraživanja su potvrdila suprotno – da one štite zube i desni.