Naslovnica Život Prva vakcina protiv malarije puštena u promet u Malaviju

Prva vakcina protiv malarije puštena u promet u Malaviju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozdravila je puštanje u promet prve vakcine protiv malarije u Malaviju.

Ovo je prva zemlja od tri u Africi u kojoj će vakcina, poznata kao RTS,S, biti dostupna za djecu do dvije godine starosti. U idućih nekoliko tjedana će Gana i Kenija uvesti vakcine, navodi se na stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

Malarija je među najvećim ubojicama na svijetu. Ona uzme život jednom djetetu svake dvije minute. Većina ovih smrti se događa u Africi gdje više od 250.000 djece umre od ove bolesti svake godine.

Djeca ispod pet godina imaju najveći rizik od obolijevanja ili komplikacija bolesti koje bi im mogle ugroziti život. Diljem svijeta, malarija ubije oko 435.000 ljudi godišnje, a većina je djece.

-Vidjeli smo ogroman napredak od mreža za krevete i drugih mjera za kontrolu malarije u posljednjih 15 godina, ali napredak je u nekim područjima stao. Potrebna su nam nova rješenja kako bismo odgovor na malariju vratili na pravi put, a ova vakcina nam daje obećavajuće sredstvo za pristup. Vakcina protiv malarije može potencijalno spasiti živote desetina tisuća djece – rekao je direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Trideset godina u nastanku, RTS,S je prvo, a do danas jedino cjepivo koje se pokazalo kao učinkovito u smanjivanju stope obolijevanja od malarije kod djece.