Naslovnica Zanimljivosti IN MEMORIAM ANDRIJA MATIJAŠ PAUK 1995 – 2019

IN MEMORIAM ANDRIJA MATIJAŠ PAUK 1995 – 2019

Andrija Matijaš Pauk (Pozorac, Marina kod Trogira, 31. srpnja 1947. – poginuo kod Mrkonjić Grada, 9. listopada 1995.) hrvatski general bojnik, ratni zapovjednik Domovinskog rata.

 

Andrija Matijaš Pauk rodio se 31. srpnja 1947. u Marini kod Trogira, gdje je pohađao osnovnu školu. Srednju dočasničku “Školu za oklopno-mehanizirane postrojbe Jugoslavenske narodne armije” (JNA) završio je u Banja Luci. U JNA je službovao po slovenskim vojarnama. Bio je profesionalni vojnik, stručnjak za tenkove i oklopnu borbu, te izvrstan sportaš u više disciplina.

Na početku Domovinskog rata i stvaranja Hrvatske vojske pridružio se brojnim dragovoljcima u obrani Hrvatske, u čijim je redovima njegovo vojno znanje bilo itekako dobrodošlo. “Vatreno krštenje” doživio je na Banovini, a potom dolazi u 4. gardijsku brigadu, u kojoj je ostao do kraja. Kao zapovjednik jedne od satnija pokazao je iznimno ratničko umijeće i golemu hrabrost, a od prvih zarobljenih tenkova ustrojava oklopnu bojnu i postaje njezinim zapovjednikom.

 

Nakon uspješnih borbi za Dubrovnik, tijekom kojih je najzapaženiju ulogu odigrao prilikom oslobađanja sela Uskoplje i Golubovog kamena, nastavlja nizati pobjede na šibenskom i zadarskom bojištu, a u operaciji Maslenica biva čak triput ranjen u istom danu, no unatoč tome ne posustaje. Nizale su se akcije i operacije jedna za drugom – Zima ’94., Skok-1, Skok-2, Ljeto ’95. itd. Kao načelnik stožera uspješno vodi 4. gbr u pripremama za Oluju, a sa svojim tenkistima u Knin je ušao kao zamjenik zapovjednika te čuvene brigade HV-a.

Poginuo je 9. listopada 1995. tijekom akcije Južni potez u sukobu sa srpskim snagama na ulazu u Mrkonjić-Grad u BiH. I toga posljednjeg dana rata bio je u prvim redovima predvodeći Četvrtu. Njemu u spomen ta ratna brigada Hrvatske vojske dobila je naziv Pauci, a njihova kninska vojarna također nosi njegovo ime. Jedno vrijeme je i Mrkonjić-Grad nosio ime po njemu, Matijaševo.

Dužnosti:
1991. – zapovjednik samostalne satnije
18. lipnja 1992. – zapovjednik Oklopne satnije 4. gardijske brigade HV-a;
10. studenog 1992. – zapovjednik Oklopne bojne 4. gardijske brigade HV-a;
1. listopada 1993. – načelnik oklopnih postrojbi 4. gardijske brigade HV-a;
1. listopada 1994. – načelnik stožera 4. gardijske brigade HV-a;
krajem srpanja 1995. – zamjenik zapovjednika 4. gardijske brigade HV-a;

Činovi:
5. svibnja 1992. – bojnik,]
stožerni brigadir
general bojnik – čin mu je dodjeljen posmrtno

Odlikovanja:
General-bojnik Andrija Matijaš-Pauk odlikovan je:
Redom kneza Domagoja
Redom bana Jelačića, (posmrtno)
Redom Nikole Šubića Zrinskog
Spomenicom domovinskog rata.

 

Hercegovački portal