Naslovnica Kultura Zagreb: Na današnji dan vraćen je spomenik banu Josipu Jelačiću!

Zagreb: Na današnji dan vraćen je spomenik banu Josipu Jelačiću!

U veličanstvenom ozračju na glavni zagrebački trg 16. listopada 1990. ponovno je postavljen spomenik banu Josipu Jelačiću.

 

Brončani kip, djelo austrijskog kipara Dominika Fernkorna, postavljen je 1866., tada okrenut sjeveru, prema Mađarskoj. Sve do 1990., otkada je okrenut prema jugu, spomenik je, baš kao i sjećanje na legendarnog bana, bio podvrgnut kontroverzama. Kip velikom hrvatskom banu je smetao Mađarima koje je porazio, a pod njim je prilikom posjete cara Franje Josipa zapaljena mađarska zastava.

Spomenik je prvi put došao pod udar za vrijeme komunističke vladavine. Tadašnji režim preimenovao je prostor u Trg Republike te je uklonio bana 1947. Komunisti Jelačića ipak nisu uspjeli odstraniti iz hrvatske memorije, iako je bilo zabranjeno spominjati ga. Jedna od najpopularnijih domoljubnim pjesama u vrijeme Jugoslavije je upravo bila o najvećem hrvatskom banu, piše HRT.

Uoči demokratskih promjena Hrvatska socijalno-liberalna stranka organizirala je 1989. potpisivanje peticije o povratku bana Jelačića na glavni trg. Iako rastavljen u dijelove, zahvaljujući muzeologu Antunu Baueru, ravnatelju Gliptoteke, kip je sačuvan.

Restauraciju je obavila obitelj poduzetnika Željka Šelendića koji je na natječaju pobijedio jer je ponudio besplatno izvođenje svih radova. S obzirom na to da su neki dijelovi bili uništeni, Šelendići su ih iznova napravili, kao i gipsanu repliku za slučaj da se spomenik ošteti.

Za službeno otvaranje obnovljenog spomenika simbolično je izabran 16. listopada, datum Jelačićeva rođenja.

Zagrepčani su dostojanstveno proslavili povratak omiljenog hrvatskog bana na glavni gradski trg. Svečanost je pred više od 100 tisuća okupljenih otvorio gradonačelnik Boris Buzančić, a potom hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, nakon čega je počelo veliko slavlje.