Naslovnica Društvo BiH svakog dana napuste minimalno 43 radnika

BiH svakog dana napuste minimalno 43 radnika

BiH svakog dana napuste minimalno 43 radnika, što potvrđuju i najnoviji podaci Agencije za rad i zapošljavanje, prema kojima je samo za devet mjeseci ove godine u Njemačku i Sloveniju otišlo više od 11.600 radnika.

Ipak, ovi brojevi su vjerojatno daleko veći, s obzirom na to da Agencija za rad i zapošljavanje BiH ne posjeduje potpune podatke o tome koliko je radnika ukupno otišlo raditi u ove zemlje Europske unije, piše Glas Srpske.

Sva zapošljavanja u Sloveniji odvivaju se putem naše agencije, dok za Njemačku imamo dozvolu za posredovanje samo osoba sa završenom srednjom medicinskom školom općeg ili smjera pedijatra, koje imaju položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika na minimum B1 razini, prema europskom referentnom okviru za jezike, naveli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Istaknuli su da je od početka ove godine pa do 30. rujna u Sloveniji posao dobilo 11.099 radnika iz BiH, dok je u Njemačkoj zaposleno 512 medicinskih radnika.

Domaći gospodarstvenici strahuju i da će liberalniji zakon o zapošljavanju radnika iz zemalja koje nisu članice EU, a koji je prije nekoliko mjeseci usvojio njemački parlament, utjecati na još veći odljev radne snage s ovih prostora.

Velika novost prema tom novom zakonu, koji će biti u primjeni od početka iduće godine, je to što će oni sa stručnom kvalifikacijom i prije samog zaposlenja moći boraviti šest mjeseci u Njemačkoj dok tamo traže posao, a uvjet je da se u tom razdoblju mogu sami uzdržavati. Tako ovaj zakon pruža priliku svim radnicima, bez obzira na to nalazi li se njihovo zanimanje na listi deficitarnih njemačke Agencije za zapošljavanje, kao što je slučaj sada.

Zahvaljujući novim propisima njemački poslodavac koji želi zaposliti radnika koji ne dolazi iz neke od zemalja EU više neće morati dokazivati da na tržištu Unije nije uspio pronaći odgovarajuću radnu snagu.

(www.jabuka.tv)