Naslovnica Politika Prvi čovjek u Bošnjaka pozvao Milanovića na smirivanje tenzija između službenog Zagreba...

Prvi čovjek u Bošnjaka pozvao Milanovića na smirivanje tenzija između službenog Zagreba i Sarajeva

Istovremeno, želim podcrtati da smo zahvalni Hrvatskoj na podršci europskom i NATO putu BiH, i taj uzajamni strateški interes je, unatoč brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dvije države.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

– Čestitam vam pobjedu na predsjedničkim izborima i želim vam puno uspjeha u obavljanju funkcije predsjednika Republike Hrvatske.

Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaju izuzetan značaj, kako za naše dvije države, tako i za cjelokupnu regiju. Nadam se da ćemo tijekom Vašeg predsjedničkog mandata biti u prilici da te odnose poboljšamo.

U proteklom periodu odnosi između naše dvije države su, nažalost, pogoršani. I sami ste tijekom kampanje primijetili da je politika vođena u tom vremenu rezultirala nepotrebnim tenzijama između službenog Zagreba i Sarajeva.

Takve Vaše ocjene ohrabruju, pokazuju političku zrelost i daju nadu da je poboljšanje odnosa moguće.

Cijenim da bi iskren i otvoren dijalog institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske o svim otvorenim pitanjima, na principima uzajamnog uvažavanja, reciprociteta i poštivanja međunarodnog prava, mogao doprinijeti značajnom popravljanju odnosa dviju država. Taj dijalog je u proteklom periodu izostajao, usprkos nastojanju bosanskohercegovačke strane da do njega dođe. Uvijeren sam da u institucijama BiH imate partnera za ovaj dijalog.

Istovremeno, želim podcrtati da smo zahvalni Hrvatskoj na podršci europskom i NATO putu BiH, i taj uzajamni strateški interes je, unatoč brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dvije države.

Izražavam nadu da će predsjedavanje Hrvatske Europskom unijom u idućih šest mjeseci doprinijeti intenziviranju eurointegracijskih procesa i obnavljanju kredibilne perspektive širenja EU na Balkan, kao našeg zajedničkog cilja – navodi se u Izetbegovićevoj čestitki, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

 

Dnevnik.ba