Naslovnica Istaknuto Čapljina: Predstavljena grafička mapa o hercegovačkom heroju fra Didaku Buntiću

Čapljina: Predstavljena grafička mapa o hercegovačkom heroju fra Didaku Buntiću

Predstavljana grafička mapa i otvorena izložba “FRA DIDAK BUNTIĆ – Herojsko djelo hercegovačkog fratra u jeku Prvog svjetskog rata”, autora fra Vendelina Karačića i Lukše Peko

Mapa je nazvana “Fra Didak Buntić – Herojsko djelo hercegovačkog fratra u jeku Prvog svjetskog rata”, a posvećena je poznatom franjevcu iz Hercegovine koji je život posvetio prosvjetiteljskom i humanitarnom radu svog hercegovačkog hrvatskog naroda.

Njegova poznata akcija tijekom 1917. godine u kojoj je od gladi spasio 15 000 djece odvevši ih u Slavoniju njegov je humanitarni rad učinila poznatim daleko izvan granica Hercegovine.

Sve je u Fra Didakovoj ličnosti hercegovačko, sve u njemu i iznad njega je Hercegovina, ona je nadpojam kojega je njegova produhovljena, odlučna, hrabra i radišna osoba dio; njegovo je ime, zahvaljujući okolnostima u kojima je djelovao, poigramo li se riječima, postalo istoznačnicom sintagme „hercegovački kamen“ – čvrsto, jasno i trajno. Dati ploda iz kamena kudikamo je izazovnije, skromnije i teže od odlaska za plodnim njivama.“, iz predgovora kataloga Marina Ivanovića.

Grafike za ovu mapu Lukša Peko izradio je tehnikom linoreza kojom se ne može postići suptilnost detalja. Ona je donekle gruba i teška kao i sam hercegovački prostor koji je u jeku Prvog svjetskog rata bio teško pogođen glađu. Gola borba za život izrečene u slobodnim stihovima fra Vendelina duboko dira čitatelja koji je ujedno promatrač scena s Pekovih linoreza. Arhaični jezik kojim pjesnik progovara još nas snažnije uvlači u svijet teške zbilje s kojom se nije lako poistovjetiti. Kao da su autori toga bili svjesni pa su udružili svoje snage riječi i slike nebili nam prikazali svu dubinu i ozbiljnost te, ne baš tako davne prošlosti.

Nekoliko riječi o mapi

U mapi je 28 listova, a tiskana je na papiru ‘Fabriano rossa spina’ 220 gr/m2. Veličina listova je 40×34 cm. Linorezi su veličine 28×27 cm i tiskao sam ih ja (Lukša Peko) ručno u svom atelijeru. Preostali tekstovi tiskali su se u tiskari Alfa 2 u Dubrovniku. Predgovor o mapi napisao je Marin Ivanović. Kutije za listove izradila je firma Firšt iz Zagreba.

Ovo djelo nastalo u suradnji Lukše Peka, fra Vendelina Karačića i Marina Ivanovića.

 

Hercegovački portal