Naslovnica Crkva Franjevačke pučke misije – odgovor na izazov vremena

Franjevačke pučke misije – odgovor na izazov vremena

Foto: Hercegovački portal

Teško se oteti dojmu da katolički narod u Bosni proživljava jedno od najtežih vremena u svojoj povijesti. U pitanju nije samo njegov ostanak i opstanak na ovim prostorima – što je tema za sebe – nego još više zabrinjava jedna duboka duhovna kriza kojoj također svjedočimo diljem svijeta.

U takvim trenucima malaksalosti i suočenja s različitim križevima najgora moguća varijanta za vjernika je gledati sve crno, pomisliti da se ne može učiniti ništa, pobjeći iz zavičaja, te prepustiti se da nas rijeka suvremenih iskušenja nosi u more nevjere i očaja. Stoga je potrebno, govoreći jezikom vjere, svrstati se u bojne redove i upustiti se u duhovnu borbu.

Kroz duga stoljeća teških izazova, u nastojanju da očuvaju katoličku vjeru naroda s kojim su uvijek bili duboko povezani – osobito u vrijeme turskoga zuluma – bosanski franjevci nikada nisu uzmicali u toj duhovnoj borbi. Ta milost ustrajnosti u borbi potrebna je i danas. O njoj svjedoče brojni franjevci na terenu, pokušavajući na različite načine, u svakodnevnom pastoralu, učvrstiti malaksalu vjeru naroda, ohrabriti ih da olako ne napuštaju rodnu grudu te potičući ih da s pouzdanjem u Boga žive vjeru na zemlji natopljenom krvlju svojih predaka.

Stoga, osnovna zadaća nas svećenika i redovnika u izazovima današnjice, sastoji se u tome da samima sebi, ali i našem narodu, neprestano otvaramo oči vraćajući se jedinom mogućem, vjerničkom rješenju: vjerodostojnom življenju Evanđelja i zdravoj tradiciji katoličke vjere, tj. onome što je naš narod, kroz dugu povijest krvavog svjedočenja za vjeru, sačuvalo na ovim prostorima.

Na tragu rečenoga, bosanski franjevci su razmišljali na koji način – uz onaj redoviti župni pastoral – odgovoriti na suvremenu krizu vjere, pronaći nove oblike evangelizacije te tako pružiti dodatnu duhovnu potporu i utjehu našim vjernicima? Najlogičnije rješenje bilo je oživjeti u našoj Provinciji izvorni franjevački projekt, prakticiran i od drugih franjevačkih zajednica u svijetu. Riječ je o Franjevačkim pučkim misijama. Sam naziv govori o čemu se ovdje radi. Riječ franjevački upućuje na povratak izvorima franjevačkog poslanja, a to je oduševljenost evanđeljem Isusa Krista. Kao što je sv. Franjo u ono vrijeme smisao svoga života i izlaz iz duboke krize Crkve pronašao u vraćanju čistom nauku evanđelja, taj isti, uvijek trajni recept, treba ponuditi i današnjem čovjeku. Stoga i naziv pučke, točnije govor upućen narodu Božjem, kojeg je potrebno odvratiti od napasti da rješenja u životnim iskušenjima i izazovima traži mimo evanđeoske riječi. Tu zadaću da neprestano podsjećaju na neprolaznost Isusove riječi ostvaruju franjevci svih naraštaja, poslani narodu naviještati ohrabrujuću i spasonosnu evanđeosku riječ. Stoga i naziv misije, što zapravo znači poslanje, trajna zadaća evanđeoskog navještaja.

Tako je u 2018. godini započelo održavanje Franjevačkih pučkih misija. Skupina fratara Bosne Srebrene, na čelu s koordinatorom, preuzela je brigu održavanja Franjevačkih pučkih misija u nekoliko župa povjerenih franjevcima. Na raspolaganje su stavljeni i franjevački bogoslovi. Ostavljeno je da se dužina trajanja misija i broj misionara propovjednika određuje po veličini i potrebama župe, a misije se imaju organizirati uoči patrona župe ili u drugom dijelu godine, npr. u Korizmi ili Adventu. Program franjevačkih pučkih misija sačinjavaju: zajednička molitva časoslova s okupljenim narodom, vrijeme za razgovor i svetu ispovijed, prigodne kateheze, slavlje svete mise, klanjanje Isusu, svjedočenja, susreti s djecom i mladima, obilazak bolesnih i nemoćnih, posjeti vrtićima, školama, bolnicama, domovima za stare i nemoćne, zatvorima…

Ove misije, budući da su u njih uključeni i franjevački bogoslovi, imaju također za cilj promovirati i duhovna zvanja među mladima. U 2018. godini, uz blagoslov vrhbosanskog nadbiskupa i provincijala Bosne Srebrene, projekt Franjevačkih pučkih misija je, Bogu hvala i slava, uspješno realiziran već u tri župe koje opslužuju franjevci Bosne Srebrene: u Varešu, Donjoj Tramošnici i Kiseljaku. Koncem mjeseca listopada ove godine predviđeno je također održavanje pučkih misija u župi Livno.

Za nadati se da će se ovaj hvalevrijedni način nove evangelizacije, naslonjen na izvornu franjevačku karizmu, nastaviti i u godinama koje su pred nama. A sve Bogu na slavu i na spasenje duša!

Piše: fra Damir Pavić

 

Hercegovački portal