Naslovnica Crkva Na konklavi prije sedam godina papa Franjo izabran za poglavara Katoličke crkve

Na konklavi prije sedam godina papa Franjo izabran za poglavara Katoličke crkve

Okupljani na konklavi u Vatikanu, kardinali su 13. ožujka 2013. izabrali nadbiskupa Buenos Airesa Jorgea Maria Bergoglia za 266. papu, poglavara Katoličke crkve.

Po uzoru na sv. Franju iz Asiza, novoizbabrani papa uzima ime Franjo. Član Družbe Isusove od izbora svojom skromnošću i neposrednošću osvaja ljude diljem svijeta.

Njegov dosadašnji pontifikat obilježila su nastojanja da Crkvu približi suvremenom čovjeku, a osobito su mu na srcu ljudi na periferiji (siromašni, potlačeni, nezaposleni). Ustraje na tradicionalnim vrijednostima braka i obitelji te važnosti dostojanstva svake ljudske osobe, od začeća do prirodne smrti. Također, nastoji vlastitim primjerom i u suradnji s kardinalima reformirati tijela Rimske kurije, sa svrhom veće učinkovitosti i pristupačnosti.

Papa Franjo je posjetio Hrvate u BiH u lipnju 2015. godine.

Odreknuće pape Benedikta XVI

Papa Benedikt XVI. cijeli svijet je iznenadio svojom odlukom da će se povući s mjesta poglavara Katoličke crkve.

“Duboko svjestan težine toga čina, u punoj slobodi, izjavljujem da se odričem službe Rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi 19. travnja 2005. povjerili kardinali, tako da će od 28. veljače 2013., od 20 sati, stolica svetog Petra biti upražnjena (sede vacante) i trebat će se sazvati – od strane onih kojima je to zadaća – konklave za izbor novog pape”.

Konklave za izbor novog pape su započele 12. ožujka 2013. godine, a nakon petog kruga glasovanja, dan poslije, izabran je novi (266. po redu) papa, Argentinac Jorge Bergoglio koji je uzeo crkveno ime Franjo.

 

Brotnjo.info