Naslovnica Zanimljivosti Nove mjere u pripremi: Federacija će zabraniti kretanje izvan mjesta prebivališta

Nove mjere u pripremi: Federacija će zabraniti kretanje izvan mjesta prebivališta

Na konferenciji za medije Vlade FBiH rečeno je da je do 17 sati izvršeno 411 testiranja na koronavirus, te da je donesena odluka o zabrani rada stomatoloških i privatnih ordinacija i zubotehničkih laboratorija.

Ministarstvo zdravstva FBiH predložilo je da se zabrani kretanje izvan mjesta prebivališta, prenosi Klix.ba

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je da ovo ministarstvo predlaže da se zabrani kretanje izvan mjesta prebivališta, da se osiguraju mjesta za smještaj osoba koje krše mjere samoizolacije i da samo tri granična prijelaza budu otvorena i za robu i za putnike.

“Idućih 15 dana je važno da se pridržavamo mjera. Ključno je da se zabrani kretanje izvan mjesta prebivališta i da se tako smanje kontakti i transmisija. Moraju se povećati kontrole dežurnih telefona u domovima zdravlja jer zdravstveni radnici moraju biti na raspolaganju. Važno je da se na svaki poziv odgovori”, kazao je Čerkez.

“Federalni stožer civilne zaštite donio je dvije naredbe. Prva se tiče zabrane rada stomatoloških i privatnih ordinacija i zubotehničkih laboratorija, a sve hitne slučajeve preuzimaju domovi zdravlja. Druga naredba je zabrana posjete migrantskim centrima”, kazao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

 

 ABCPortal.info