Naslovnica Zanimljivosti Hrvatska optimistična: Od jutros ‘samo’ 14 zaraženih, i dalje pada broj novooboljelih

Hrvatska optimistična: Od jutros ‘samo’ 14 zaraženih, i dalje pada broj novooboljelih

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu u 16 sati objavio je nove informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

– Od jutros je zaraženo novih 14 osoba, dok je ukupan broj dosad zaraženih osoba uHrvatskoj 495 – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Tijekom dana je to povećanje od 53 bolesnika, manje nego 63 jučer, ili 69 od prekjučer, ili 74 od dana prije toga – rekao je ministar Beroš.

Ministar i ravnateljica infektivne klinike “Fran Mihaljević”, dr. Alemka Markotić, potvrdili su drugi smrtni slučaj u Hrvatskoj te izrazili sućut obitelji.

– Trenutno imamo još osam bolesnika na respiratoru – rekla je Markotić.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u ovom trenutku nema potrebe za karantenom u Biogradu jer je bolnica dezinficirana.

– Epidmeološka služba radi da se situacija u Biogradu razvrši – rekao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je donesena nova odluka u vezi vozača kamiona u međunarodnom prijevozu.

– Oni nakon utovara i sitovara robe sada mogu koristiti izolaciju u svojem domu, ali ukliko primjete simptome odmah se moraju javiti liječniku. Ukoliko ne mogu koristiti kućne karantene mogu koristiti one koje je osigurala država. Ako su u Hrvatskoj manje od 24 sata, vrijeme u odmoru moraju povesti u kabini kamiona – rekao je Božinović. Zamolio je da se ljudi svih tih mjera pridražavaju.

– Na sličan način ćemo razmotiri i druge mjere koje idu ka liberalizaciji strogih pravila. Večeras ćemo ramisliti o otvaranju specijaliziranih trgovina unutar tržnica, ali ćemo propisati vrlo striktne mjere vlasniku. To će se kontrolirati vrlo strogo – rekao je Božinović.

 

ABCPortal.info