Naslovnica Zanimljivosti U Hrvatskoj ima više od milijun stanovnika koji su podrijetlom iz BiH!

U Hrvatskoj ima više od milijun stanovnika koji su podrijetlom iz BiH!

Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović u predizbornoj kampanji kazao je da je podrijetlom iz Livna. Iz toga grada, koje je ono “i” u Bosni i Hercegovini, potječu “električni” Mate Rimac i izbornik srebrnih vatrenih Zlatko Dalić, a brončani Ćiro Blažević je iz Travnika. Iz Livna je podrijetlom i Davor Šuker, po kojem mnogi znaju Hrvatsku, ali i brojni znani Hrvati.

Milanovići potječu iz Rame (Prozora), odakle su mnogi katolici u osmanlijska vremena izbjegli u Sinj, ponijevši sa sobom sliku “Majke od Milosti”, koja je potom nazvana “Gospa Sinjska”. Milanović je više puta parafrazirao Veselka Tenžeru, kultno hrvatsko novinsko pero, koji je jednu svoju kolumnu naslovio “Guliver riječi, Liliputanac djela”, u kojoj je na svoj satiričan i duhovit način kritizirao Miljana Miljanića, nekadašnjeg izbornika nogometne reprezentacije bivše države. Tenžera je rođen u Rami, škola na Uzdolu nadomak Rame (Prozora) nosi ime kolumnista svih hrvatskih kolumnista. U RH živi oko 200 osoba s prezimenom Tenžera, najviše u Obrovcu Sinjskom te u Zagrebu i Splitu.

Majka Milanovićeve supruge Sanje je iz Neuma, djed iz Tomislavgrada, a otac supruge hrvatskog premijera Plenkovića, Ane rođene Maslać, je iz zaleđa Neuma, a majka joj je iz Drinovaca, rodnog mjesta književnika Antuna Branka i Stanislava Šimića. Doživotni bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u jednoj emisiji HTV-a kazao je kako on ne može imati nešto protiv Hercegovaca jer je otac njegova unuka – Hercegovac (riječ je o Gruđaninu, bivšem mužu Mesićeve kćeri)! Bezbroj je znanih i neznanih primjera koji govore o raznim mogućim i “nemogućim” vezama žitelja Republike Hrvatske s Hrvatima rođenim u Hercegovini i čitavoj BiH te onima koji su odatle podrijetlom. Po nekim demokratskim aproksimacijama, u Republici Hrvatskoj živi više od milijun stanovnika podrijetlom iz BiH, a ima demografa koji tvrde da ih ima oko milijun i 300 tisuća! Pa je netko smislio hiperboličnu “foru” kako su svi ljudi Hercegovci, samo nisu svi još shvatili! Prema podacima s početka 90-ih godina prošloga stoljeća iz BiH se od kraja Drugoga svjetskog rata u Hrvatsku iselilo više od 200.000 stanovnika iz BiH, ponajviše Hrvata.

Brojni hrvatski uglednici rođeni su u BiH

Velika je plejada hrvatskih uglednika iz svih sfera rada i života koji su podrijetlom iz BiH. Ruđer Bošković, jedan od najvećih umova čovječanstva, podrijetlom je iz Hercegovine – otac mu je rođen u Orahovu Dolu kod Popova polja. Od troje hrvatskih nobelovaca dvojica su rođena u BiH – Ivo Andrić i Vladimir Prelog, koji su išli u istu sarajevsku gimnaziju. Dušan Vukotić, hrvatski oskarovac (za crtani film “Surogat”), rođen je u Bileći, književnici braća Šimić su iz Drinovaca. Brojni poznati i ugledni hrvatski književnici, slikari, sportaši, političari i drugi uglednici rođeni su u BiH. Pola hrvatske rukometne reprezentacije čine Hercegovci, ponajbolji hrvatski košarkaši, Bogdanović, Zubac i Bender, su Hercegovci koji nastupaju u NBA. Bosanac Ljubičić te Hercegovci Čilić i Dodik osvjetlali su obraz hrvatskom bijelom sportu.

Mnogi proslavljeni sportaši koji nisu rođeni u Hercegovini ili Bosni imaju tipično hercegovačko ili bosansko prezime, što na svoj način govori o dugoj povijesti iseljavanja Hrvata iz BiH u Hrvatsku. Popis poginulih u Domovinskom ratu vrvi od tipičnih hercegovačkih prezimena, što također na svoj način govori o broju hrvatskih građana podrijetlom iz BiH, odakle je i Gojko Šušak (Širokobriježanin), ratni ministar obrane, i heroj Domovinskog rata Blago Zadro (iz Gruda). Denis Kuljiš u jednom svom tekstu naglašava kako su za stvaranje hrvatske države najzaslužniji Franjo Tuđman, Gojko Šušak i još jedan Širokobriježanin – radi se o fra Jozi Zovki, najpoznatijem franjevcu na svijetu, koji trenutačno, kao brojni njegovi zemljaci, živi u – Zagrebu! Relevantni vojni analitičari ističu golemu ulogu bh. Hrvata u obrani RH i BiH od agresora.

Često se u hrvatskoj javnosti političare iz Hercegovine veže za desni politički spektar, a pri tom se zaboravlja da su Josip Leko (čiji je otac Ilija bio krsni kum Blage Zadre!) i Ljubo Jurčić također Hercegovci, kao i Milan Bandić koji je na mjesto gradonačelnika Zagreba došao kao pripadnik SDP-a. U hrvatskoj javnosti Milijan Brkić doživljava se pripadnikom desne struje u HDZ-u, a Ljubušanka Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica Vijeća Europe, koja je igrala rukomet u ljubuškom Izviđaču, klubu koji je iznjedrio 15-ak hrvatskih kauboja, i Duvnjak Gordan Grlić Radman, hrvatski ministar vanjskih europskih poslova, pripadnicima umjerenije HDZ-ove struje. Brojni Hercegovci koji su studirali u Zagrebu svoje su akademske karijere ostvarili u Hrvatskoj i zauzimaju ugledna mjesta u hrvatskoj akademskoj zajednici. Nekoliko Hercegovaca sve je nazočnije u hrvatskom medijskom prostoru, za političke analitičare Ninu Raspudića, Mostarca, i Ljubušaka Božu Skoku “otimale” su se zagrebačke televizijske kuće u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore, a Ljubušak dr. Ivo Lučić čest je gost televizijskih emisija o temi položaja Hrvata u BiH.

 

Večernji list