Naslovnica Crkva NJEMAČKA: Ustavni sud proglasio zabranu vjerskih okupljanja neustavnom!

NJEMAČKA: Ustavni sud proglasio zabranu vjerskih okupljanja neustavnom!

Vjerska okupljanja u vrijeme borbe protiv koronavirusa tema su i u drugim europskim zemljama, a ne samo u Hrvatskoj, pa je tako njemački Ustavni sud u srijedu poništio zabranu održavanja vjerskih obreda u njemačkim crkvama, džamijama, sinagogama i drugim vjerskim objektima, donesenu u sklopu mjera borbe protiv širenja novog koronavirusa.

 

Ustavni sud sa sjedištem u Karlsruheu, jedan od najuglednijih ustavnih sudova u svijetu, u ovom je slučaju odlučivao o tužbi islamske zajednice savezne pokrajine Donje Saske, no riječ je o presedanskoj odluci koja se odnosi na sve njemačke vjerske zajednice i na cijelu Njemačku.

U obrazloženju odluke objavljene na internetskim stranicama Ustavnog suda navodi se da zabrana održavanja vjerskih obreda predstavlja “teško kršenje vjerskih sloboda”, osobito u mjesecu ramazana, tim više što u ovom slučaju nije bilo moguće zatražiti iznimku od zabrane. Naime, njemački ustavni suci smatraju da su iznimke dopuštene ako je moguće pouzdano zajamčiti da neće doći do povećanog rizika širenja zaraze, navodeći pritom konkretne načine što ih i islamska zajednica navodi u svojoj tužbi, kao što su obavezna upotreba zaštitnih maski i zabrana pjevanja.

Zato je Ustavni sud dopustio iznimke kada je riječ o vjerskim okupljanjima u vrijeme restrikcija zbog koronavirusa, ali pod uvjetom da su donesene preventivne mjere za sprečavanje širenja zaraze.

Zabrana održavanja vjerskih obreda u Njemačkoj stupila je na snagu sredinom ožujka i odluka se primjenjuje u većini saveznih pokrajina. Katolička crkva nedavno je kritizirala odluku savezne vlade kojom se produljuje zabrana održavanja vjerskih skupova, pozivajući na dopuštenje održavanja misa uz poštivanje higijenskih mjera i održavanje fizičke distance. Katolička crkva u početku je prihvaćala zabranu smatrajući je smislenom, no kada je počelo ublažavanje mjera na drugim područjima javnog života nije mogla shvatiti zašto se ublažavanje mjera ne odnosi i na vjerska okupljanja.

Prije manje od mjesec dana i Ustavni je sud presudio kako je zabrana misa na Veliki petak opravdana jer zaštita zdravlja i života imaju prednost, iako je i tada upozorio da nakon isteka tadašnje zabrane treba uzeti u obzir nove okolnosti i ponovno preispitati donesene mjere u odnosu na željene ciljeve, da bi najnovijom odlukom Ustavni sud zauzeo stajalište da je potpuna zabrana vjerskih okupljanja u sadašnjim okolnostima neopravdana.

Sredinom travnja Ustavni je sud u još jednoj zanimljivoj odluci presudio i da donesene restrikcije u borbi protiv koronavirusa ne opravdavaju zabranu svih prosvjeda u zemlji, dopustivši manje prosvjede na kojima je moguće održavanje fizičke distance među sudionicima.

Prije nekoliko dana Njemačka je počela ublažavati restriktivne mjere, pa je tako dopušten rad trgovina manjih od 800 kvadratnih metara, no crkve, džamije i sinagoge i dalje su zatvorene, a o njihovom ponovnom otvaranju bit će riječi na današnjem sastanku kancelarke Angele Merkel s čelnicima saveznih pokrajina o mjerama donesenim protiv novog koronavirusa. Oprezna kao i uvijek, kancelarka Merkel zabrinuta je zbog prebrzog otvaranja, upozoravajući na krhkost dosadašnjih rezultata u borbi protiv koronavirusa i mogućnost da se situacija, u slučaju prebrzog ukidanja restriktivnih mjera, naglo pogorša.

 

 

 

Hercegovački portal