Naslovnica Crkva Biskupi u BiH: Molitve u Katoličkoj crkvi imaju vjersko, a ne političko...

Biskupi u BiH: Molitve u Katoličkoj crkvi imaju vjersko, a ne političko značenje

Foto: Katedrala Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, Miroslav Gracić

Povodom najavljene mise za blajburške žrtve, članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u zajedničkoj izjavi odlučno odbacuju “sve nepravedne sudove i insinuacije” vezane za svetu misu koja će se, kako navode, slaviti u subotu, 16. svibnja, u sarajevskoj Katedrali “Srca Isusova”.

 

“Mi, katolički biskupi, odlučno odbacujemo sve nepravedne sudove i insinuacije s obzirom na svetu misu, koja će se slaviti u subotu, 16. svibnja 2020. u sarajevskoj Katedrali ‘Srca Isusova’ i, u vezi s tim, s povjerenjem očekujemo dobru volju svih crkava i vjerskih zajednica i svih naroda, kao i njihovih predstavnika, prihvaćajući pravo da netko drukčije misli, vjeruje i ponaša se, ali uvijek u okviru pravedna zakona i poštovanja vlastitosti Katoličke crkve” istaknuli su biskupi iz BiH.

U izjavi biskupa navodi se kako je vlastito i neotuđivo pravo svih crkava i vjerskih zajednica vršiti svoje bogoštovlje, molitve i obrede.

“Poštujući pravo na vjersku slobodu, BiH priznaje Katoličkoj crkvi i njezinim zajednicama bilo kojega obreda, slobodu vršenja njezina apostolskoga poslanja, posebno u onome što se odnosi na bogoštovlje, upravu, učiteljstvo i djelatnost društava”, podsjetili su iz Biskupske konferencije BiH.

Dodali su kako bogoštovlje, molitve i obredi u Katoličkoj crkvi imaju samo vjersko značenje i isključuju bilo kakav vid političkoga, pravnoga ili sudskoga značenja.

“Prema nauku Katoličke crkve, moliti za neku osobu ili za neku skupinu ne znači niti odavati počast toj osobi ili skupini, niti poistovjećivati se s njima, niti prihvaćati njihova politička uvjerenja, nego se molitvom, konkretno svetom misom preporučuje dušu te osobe ili skupine milosrdnomu Ocu nebeskomu, kako nas je Gospodin Isus poučio, jer svima nam je stati na sudište Božje” poručili su biskupi.