Naslovnica Društvo Sarajevo: Kozaračko kolo aktiviralo nova žarišta zaraze koronavirusom

Sarajevo: Kozaračko kolo aktiviralo nova žarišta zaraze koronavirusom

”Ako svima savjetujete da drže međusobno rastojanje od metar i pol, a onda svi stoje jedni pored drugih i drže se za ruke – to mi ne izgleda dobro”.

 

‘Skoro tri epidemiološke bombe (masovna javna okupljanja) aktivirane su u Sarajevu u proteklih dvadesetak dana, suprotno preporukama kriznih stožera!”, naveo je na svom službenom Facebook profilu Adem Zalihić iz Hitne pomoći KS.

Zalihić je kroz navedene teze postavio pitanja i istovremeno ponudio odgovore na njih glede zabrinjavajućeg porasta broja zaraženih u KS.

“Tko ih je organizirao, znamo

– Tko je na njima sudjelovao znamo

– Da li su doprinijele pojavi povećanog broja Covid-19 pozitivnih slučajeva u Sarajevu, znamo

– Tko ih je dozvolio znamo

– Tko će / hoće li snositi posljedice, ako se utvrdi odgovornost, ne znamo”.

Stožer civilne zaštite Kantona Sarajevo danas je održao sjednicu na kojoj je analizirao trenutno stanje na području kantona uzrokovano povećanjem broja zaraženih koronavirusom.

Na sjednici su predstavnici Kriznog stožera Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom informirali članove Stožera CZ KS o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području kantona.

Konstatirano je da je u posljednja dva dana došlo do naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom na području kantona, kao i da se od strane građana, a posebno pravnih lica, ne poštuju sve propisane epidemiološko-zaštitne mjere i preporuke naložene od federalnog i kantonalnog kriznog stožera.

Europa bi mogla da se suoči sa drugim valom oboljenja Covid-19 u narednim tjednima zbog masovnih prosvjeda koji su održani na kontinentu tijekom prethodnih nekoliko dana, izjavili su danas dužnosnici i stručnjaci EU.

Desetine tisuća prosvjednika okupilo se u velikim europskim gradovima na prosvjedima protiv rasizma poslije ubojstva Georgea Floyda tijekom policijskog privođenja u SAD.

”Ako svima savjetujete da drže međusobno rastojanje od metar i pol, a onda svi stoje jedni pored drugih i drže se za ruke – to mi ne izgleda dobro” – izjavio je na jednoj konferenciji Јozef Kesedžioglu, predsjednik Europskog udruženja za medicinu intenzivne njege.

Na pitanje da li bi mogao da uslijedi porast broja infekcija u naredna dva tjedna on je odgovorio potvrdno i dodao da se nada da griješi. U većini od 27 članica EU vrhunac epidemije je prošao i zemlje postuono otvaraju gospodarstvo i granice.

Prije nedavnih prosvjeda, znanstvenici su očekivali drugi val tek poslije ljeta, ali bi masovni skupovi mogli da utječu na taj trend.

 

 

Hercegovački portal